Stara zgrada Strukovne škole postat će učenički dom

ibb

Nepostojanje učeničkog doma u Sisku jedan je od uzroka odljeva srednjoškolaca u druge gradove i županije – doznajemo od Darjana Vlahova, županijskog pročelnika za obrazovanje, kulturu i sport. ‘Dio učenika s pograničnog područja županije odlazi u Zagreb ili Veliku Goricu upisati ona zanimanja koja postoje tu kod nas u Sisku, baš zato što nemamo učeničkog doma, a prijevoz im nije dovoljan – predug je put od Dvora do Siska, da se voze autobusom po dva sata u jednom i dva sata u drugom smjeru tijekom cijele školske godine’ pojašnjava Vlahov.

Stoga će Županija to pokušati spriječiti i učenike zadržati u Sisku. Naime, prostor sadašnje Strukovne škole, nakon što bude preseljen u novu zgradu na obilaznici, bit će prenamijenjen u učenički dom, za kojeg je već naručen idejni projekt.

‘Ako se škola preseli tijekom nove školske godine, mi se nadamo da bi onda u 2017. zaživio u Sisku i učenički dom, koji bi sigurno barem 150 do 200 učenika zadržao u našoj županiji’ – kaže Vlahov.

Što se tiče nove zgrade Strukovne škole Sisak, većinski investitor je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, sve dužnosti koje je Županija kroz projekt trebala odraditi su i odrađene, a od Ministarstva je dobiveno obećanje da će se učenici moći preseliti u novu zgradu na drugom polugodištu sljedeće školske godine. Potvrda toga je i u proračunu Ministarstva, koji je planirao sredstva potrebna za završetak škole.

najčitanije