Središnji paviljon sisačke bolnice polako se popunjava

imp

251020211635198350.jpeg

Krajem svibnja otvoren je Središnji paviljon sisačke bolnice. Dobra je to vijest za oko 170 tisuća pacijenata koji gravitiraju bolnici, pogotovo nakon potresa koji je u bolničkom krugu uništio gotovo sve. Nakon potresa u bolnici je u funkciji ostala samo zgrada ginekologije u kojoj su i sada smješteni neki odjeli, a zdravstvena skrb pružala se i još se pruža u kontejnerima ispred njene zgrade.

No i to će se brzo promijeniti jer se novi središnji paviljon polako popunjava, rekao nam je to ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović: „Trenutno je preseljen odjel laboratorijske dijagnostike, koji je na pravom katu. Sve internističke ambulante više ne rade u kontejnerima, sve su one premještene ovdje na drugi kat, znači to su ambulante kardiološka, gastroenterološka, endokrinološka, ultrazvuk srca, holter, neurološka ambulanta i oni sad imaju izvrsne uvjete. Isto tako u tijeku je premještanje pacijenta, odnosno internističke službe. Ovih danas prelazi se gastroenterologija, na treći i četvrti kat, gdje će biti smješteno otprilike oko 80 hospitaliziranih bolesnika internističke službe. Na kraju čekamo odobrenje od Ministarstva zdravstva za početak rada OHBP-a onda ćemo počet konačno sa tim radom. Znači bolnica, središnji paviljon, se lagano puni.“

U funkciju se nakon opsežnih radova polako vraća i zgrada kirurgije. Iako je imala zelenu naljepnicu ravnatelj ističe kako se u njenu obnovu mora puno uložiti.
„Što se tiče zgrade kirurgije to su ipak obimni obrtnički radovi jer je, bez obzira što je zgrada kirurgije imala zelenu naljepnicu, trebalo je dosta radova da se ona može koristit i da ona bude sigurna i za naše pacijente i za naše djelatnike. Mi smo trenutno obnovili četvrti kat na kojem su sve operacione sale, tako da su sada sve operacione sale u funkciji. Obnovili smo treći kat na kojem je jedinica intenzivnog liječenja, a taj treći kat, na kojem su ranije bili vaskularni odjel i urologija, smo dali internistima. Isto tako gotov je drugi kat na kome je abdominalna kirurgija, traumatologija i ja se nadam, za 10 dana, da će biti gotov ovaj prvi kat na kojem je odjel traumatologije i ortopedije dječje kirurgije, tako da će onda kirurgija moći, što se tiče hospitaliziranih bolesnika, premjestiti se u cijelosti. Nakon toga ide obnova prizemlja gdje su ambulante, odjel radiologije i konačno podruma gdje je magnet. Znači još uvijek ima dosta radova, ali jako puno posla smo i napravili.“, pojasnio je ravnatelj.

Podsjetimo na kraju novi središnji paviljon ima podrum, pet katova i gotovo 9000 četvornih metara neto bolničkog prostora. Projekt je vrijedan 132 milijuna kuna, a 88 posto ukupnih ulaganja u novi paviljon čine bespovratna sredstva europskih fondova.

najčitanije