Spajanje Vodoopskrbe i Vodovoda – oporba je za, ali suzdržana prilikom glasovanja

ibb

Vodoopskrba Kupa i Sisački vodovod spojit će se u jednu tvrtku: odlučilo je tako Gradsko vijeće. Tema već neko vrijeme prisutna u gradskoj upravi napokon je došla na dnevni red, a u pojašnjenju ove inicijative stoji da je cilj racionalizacija troškova te postizanje što efikasnijeg poslovanja i kvalitete pružanja usluga. Naime, Vodoopskrba Kupa, građena 80-ih godina, u to je doba zamišljena kao veliko regionalno vodocrpilište koje bi opskrbljivalo ne samo hrvatske isporučitelje vode, već i tvrtke izvan granica. Danas, nakon što su zbivanja u 90-ima uvelike promijenila prvotne ideje,  Sisački vodovod jedini je kupac vode u Vodoopskrbi Kupa. I dalje je riječ o kvalitetnom vodocrpilištu, ali debelo neiskorištenom  koje radi s tek 18 do 20 posto kapaciteta – napominje direktor Sisačkog vodovoda Igor Rađenović.

”Ono što je iz perspektive Grada Siska također važno napomenuti, je da se radi o jedinom izvoru vode za Sisak. Sisak nema alternativno rješenje, to mu je i strateški interes i zato očekujem da danas, neovisno o političkim podjelama, ovaj prijedlog dobije podršku jer Sisku treba čvršće i kvalitetnije upravljanje jedinim vodocrpilištem koje ima”, poručio je Rađenović.

A osim efikasnijeg poslovanja i kvalitetnijeg pružanja usluga, u pojašnjenju ove inicijative stoje uštede  koje bi se pri spajanju ostvarile te zaključak o koristima većima od onih koje bi ta dva društva mogla postići na samostalnoj osnovi: značajne uštede troškova koje se mogu se ostvariti kroz dijeljenje komplementarnih dijelova poslovanja te kroz eliminiranje dupliciranih funkcija i smanjenje transakcijskih i informacijskih troškova.

Jedan od trenutnih problema za dugoročan život ove ideje je cjevovod kojim su spojeni vodovod i vodoopskrba, no i to bi se trebalo riješiti projektom Sisak 2 koji podrazumijeva temeljitu sanaciju i izgradnju vodovodno-kanalizacijske infrastrukture: ”Najveći problem je cjevovod u dužini od nekih 12 kilometara koji je jedini dobavni pravac i kojeg trebamo vrlo brzo rješavati. Projekt Sisak 2 se zahuktao i iako se primarno radi o projektu kojim će se rješavati odvodnja, u sklopu tih radova nastojat ćemo napraviti i taj dio. U svakom slučaju, spajanje Vodoopskrbe Kupa i Sisačkog vodovoda je ekonomski logično, a i naš je vodovod vjerojatno jedini u Hrvatskoj koji nema svoje vodocrpilište već vodu formalno kupuje od druge tvrtke”, kaže direktor Sisačkog vodovoda.

Ova je tema jedna od rijetkih koja je na sjednici izazvala potporu oporbenih vijećnika. No, prilikom glasanja odlučili su ostati suzdržani budući da, kažu, ne vjeruju u mogućnost skorog početka realizacije pripajanja – razlog su suvlasnici Vodoopskrbe Kupa: Grad Petrinja te općine Martinska Ves, Sunja i Lekenik, čija su vijeća na svojim posljednjim sjednicama odluku o pripajanju vodovodu skinula s dnevnog reda. Razlog je, tvrde oporbenjaci, nepoznat, no dok god se svi suvlasnici ne izjasne, odluku bi, kažu, trebalo odgoditi.

Vladajuća strana vijećnice zaključila je da neizjašnjavanje suvlasnika treba ignorirati i odluku donijeti, koliko god se trebalo čekati na početak realizacije. S 13 glasova za i 7 suzdržanih oporbenih glasova prihvaćen je Prijedlog Odluke o suglasnosti na pripajanje Vodoopskrbe Kupa d.o.o.  Sisačkom vodovodu d.o.o.

najčitanije