Solarno drvo na Zagrebačkoj

ibb

251020211635203820.jpeg

Na Ininoj benzinskoj postaji na Zagrebačkoj danas je i službeno predstavljeno solarno drvo – još jedan od iznimnih projekata Tehničke škole Sisak. Riječ je o završnom radu učenika Leona Milinovića – osnovna ideja bila je dizajnom približiti osnovne elemente stvarnog drveta, tako da je stilski obuhvaćen korijen, stablo, grane i listovi. List je dizajniran po uzoru na hrast lužnjak, a ima ih ukupno šest. U svaki list ugrađene su fotonaponske ćelije snage 50W, tako da solarno drvo ima ukupno 300W instaliranih fotonaponskih ćelija.

Ostali dio opreme fotonaponskog sustava, regulator, osigurači i akumulator su smješteni u donjem dijelu koji ujedno služi i za sjedenje i odmor. Namjena solarnog drveta je prezentacija i promocija mogućnosti obnovljivih izvora energije, punjenje mobitela i tablet računala te, što je najvažnije, stjecanje važnih kompetencija koje su učenici uspješno usvojili projektirajući solarno drvo.

Autor ideje je profesor Stevče Arsoski, a glavni mentor profesor Valentin Krešić.

Projekt je u potpunosti financirala INA – Industrija nafte, d.d., u okviru suradnje i podrške u razvoju inovativnih, stručnih i komunikacijskih vještina učenika Tehničke škole Sisak.

solarno drvo5 solarno drvo6 solarno drvo4 solarno drvo3 solarno drvo7 solarno drvo2

najčitanije