Socijalna samoposluga u Sisku

pm

261020211635283443.jpeg

Gradsko društvo Crvenog križa Sisak otvorilo je, nakon 4 mjeseca priprema, Socijalnu samoposlugu za građane koji se nalaze u otegotnim socio-ekonomskim životnim prilikama. Socijalna samoposluga nalazi se unutar Tržnice Sisak Caprag, na adresi Hrvatskog narodnog preporoda bb.
Korisnika socijalnih usluga, rekao je ravnatelj Crvenog križa Sisak Igor Čičak, ima dosta i u porastu su.

“Za sad imamo oko 150 početnih inicijalnih korisnika. Pratit ćemo socijalnu sliku grada i naći dinamiku punjenja Socijalane samoposluge i mogućnosti su da se proširi i taj broj. Korisnici su procijenjeni na temelju minimalne novčane zajedničke naknade Centra za socijalnu skrb“, nastavio je Čičak.

Samoposluga se nalazi u Capragu iako Capražani nisu na popisu 150 registriranih korisnika socijalnih usluga sisačkog Crvenog križa. Čičak je to pripisao činjenici da je ovaj u Capragu jedini prostor koji su mogli dobiti na korištenje. No, olakotna je okolnost da se u Željezari otvara pučka kuhinja koja će obuhvatiti samo korisnike socijalne pomoći na području Željezare.

Voditelj humanitarne pomoći Gradskog društva Crvenog križa Sisak, Dinko Kovačić, objasnio je pravu namjeru otvorenja ove trgovine, ali i izjasnio kriterije vredovanja korisnika socijalne samoposluge. “Što se tiče kriterija, mi svi znamo da je teško obuhvatiti sve korisnike. S obzirom na minimalnu količinu hrane koje sada imamo, pokušali smo obuhvatiti ljude s istim kriterijima. Nažalost, nismo u mogućnosti sve obuhvatiti i nadamo se da će se ljudi uključiti kako bi donirali hranu i sudjelovali s nama“.

Trgovina će biti otvorena svaki tjedan, gdje će korisnici s popisa moći uzeti hranu i stvari koje su im potrebne za preživljavanje. „Najteži dio funkcioniranja Socijalne trgovine naravno predstavlja prikupljanje i nabava prehrambenih namirnica. Za ovaj početak zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli i omogućili start otvaranja Socijalne trgovine. Nadamo se i dalje Vašoj potpori i zajedničkoj suradnji“, rekli su iz sisačkog Crvenog križa.

Na stranicama Crvenog križa Sisak objavljeni su kriteriji vredovanja korisnika Socijalne samoposluge:

“Opći uvjeti i kriteriji za Socijalnu samoposlugu su jedan od osnovnih dijelova same podijele humanitarne pomoći. Mi znamo kako nećemo biti u mogućnosti pomoći svim potrebitima, no ukoliko pomognemo 100 obitelji za nas to neće biti puno zadovoljstvo ali će nas ipak činiti sretnima.

Osnovni uvjeti su:
– osobe koji se na području grada Siska
– osobe koje primaju minimalno zajamčenu naknadu sa Centra za socijalnu skrb što kao osnovica iznosi 800,00kn, od toga je 40% za dijete do 18 godina, dok za punoljetne osobe i više iznosi 60%
– potvrda o neimanju dodatnih primanja
I na kraju diskreciona procjena socijalnog tima.“
Kriteriji se u neimaštini i otežanim životnim prilikama, poručuju iz Crvenog križa, nikada ne mogu činiti pravednima. Od nečega ipak, kažu, treba početi.
„Ovim putem apeliramo na sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti biti dio našeg pilot projekta te u skladu sa svojim imanjima pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Kriteriji ostaju otvoreni i nastojati ćemo ih razvijati prema potrebama i okolnostima“, zaključuju na službenoj Facebook stranici Crvenog križa.

najčitanije