Smotra učeničkih zadruga na pješačkoj zoni

ibb

Na sisačkom Korzu u tijeku je 29. županijska smotra učeničkih zadruga – natjecanje na kojem zadruge osnovnih i srednjih škola predstavljaju svoje proizvode i bore se za titulu pobjednika županije, o čemu će odlučiti predstavnici povjerenstva iz Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.
Inače, učeničke zadruge jedinstveni su oblik organizirane izvannastavne aktivnosti u kojima se učenici bave proizvodnjom: uzgojem bilja, proizvodnjom prehrambenih proizvoda, izradom nakita i ukrasnih predmeta pa čak i namještaja, a smotra na kojoj se predstavljaju ekvivalent je uobičajenim školskim natjecanjima iz pojedinih predmeta, na kojima učenici pokazuju svoje znanje i vještine. Jedina je razlika u tome što učeničke zadruge, po zakonu, imaju pravo svoje proizvode i prodavati.
Na županijskoj smotri učeničkih zadruga, predstavljaju se 23 zadruge iz 3 srednje i 20 osnovnih škola s područja cijele županije. Štandovi će biti postavljeni do 12.15h.
”Na današnjoj smotri možete vidjeti rad više od 100 učenika s područja županije i doznati što su njihove bistre glave i vrijedne ruke radile u protekloj školskoj godini. Tu je mnoštvo proizvoda kojima se njeguje kultura i tradicija našeg zavičaja. Njihove radove ocjenjuje stručno povjerenstvo i prve četiri zadruge, koje dbiju najbolje ocjene, stječu pravo na sudjelovanje u državnoj smotri”, doznajem ood Marine Jovanić, ravnateljice Ekonomske škole Sisak, koja je ujedno i organizator županijske smotre.

najčitanije