Slovenci pobjednici 7.utrke solarnih automobila

imp

23 vozila koja pokreće solarna energija vozila su ovoga vikenda ulicama Siska u sedmom izdanju SOELA-e, utrke solarnih automobila koju organizira Tehnička škola Sisak.
Iako plasman na utrci nije bio najvažniji, i ovogodišnja je donijela mnogo uzbuđenja. U zadanoj kategoriji pobijedilo je vozilo učenika iz Krškog i Sevnice s vozačem Andrejom Kvartnikom, a u slobodnoj kategoriji vozilo Elektrotehničke škole iz Splita s vozačem Antom Uvodićem.

Na utrci je bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je rekao da su mladi primjer kako koristiti obnovljive izvore energije te je najavio veću financijsku potporu SOELA-i.

Osim utrke solarnih automobila Sisak je bio domaćin i konferencije „Svemirska tehnologija – izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo”, na kojima su predavali vodeći hrvatski stručnjaci svemirske tehnologije i sveučilišni profesori dr. Slobodan Darko Bosanac, dr. Jurica Kundrata, dr. Zoran Kahrić, dr. Davor Mance, dr. Dražen Kozak, dr. Zdenka Zovko Brodarac, Marija Sitar, Fran Merzel i drugi. Teme su bile svemirska tehnologija u Hrvatskoj, izazov puta u svemir, izazovi svemirske misije na Marsu, novi NASA-in satelit za mjerenje debljine leda, financiranje razvoja svemirskog programa iz bespovratnih sredstava…

najčitanije