Škole spremne, no odaziv učenika mali

imp

Posljednji, treći krug popuštanja epidemioloških mjera koji počinje u ponedjeljak 11.svibnja donosi povratak u školske klupe učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole te predškolske djece u vrtiće.
Nastava bi se trebala provoditi mješovitim modelom, dijelom kao oblik nastave koju učenici pohađaju u školi, a dijelom kao nastava na daljinu. Također, uvjet je da se svi pridržavaju epidemioloških mjera opreza. No, kako za sad stvari stoje, ništa od masovnog povratka djece na nastavu u školske ustanove od 11. svibnja. Razlozi su, kažu roditelji, višestruki – stroge mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potpisane izjave u kojima roditelji trebaju potvrditi kako oboje rade izvan kuće i nemaju kome ostaviti dijete te da dijete šalju u školu na vlastitu odgovornost, strah od zaraze, ali možda i zadovoljstvo nastavom na daljinu.
Primjerice, u OŠ 22. lipanj u ponedjeljak neće doći niti jedan učenik. „Zainteresiranih roditelja koji su potpisali izjave bilo je pet, no i oni su odustali. Zašto su to učinili ja ne znam. Ono što možda mnogi nisu znali je da se nastava u razredu odnosi na samo dio predmeta. Znači od 8 do 11 bi djeca bila u školi sa svojom učiteljicom, ali oni opet tada ne bi prošli sve predmete s učiteljicom u školi. Nego bi opet dio nastavnog gradiva morali raditi kod kuće, na daljinu. Razumijem roditelje koji su zaposleni i koji su na taj način, boravkom u školi, željeli riješiti nadzor nad djecom dok su na poslu. No ta tri sata koliko bi djeca bila u školi je za njih nedovoljno jer roditelji rade 8 sati i ponovno nisu u cjelini riješili svoj problem. I ono što je najvažnije izostaje socijalizacija djeteta koji se odvija u razredu. On je sastavni dio školovanja a on u ovakvim uvjetima izostaje.“, rekla nam je ravnateljica škole Azra Rađenović.
Ista situacija je i u OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, ispričala nam je ravnateljica Mirela Maričević. „Kod nas u školu od ponedjeljka ne ide nitko. Nakon pročitanih naputaka i preporuka ZZJZ o provedbi škole roditelji su se svojim razrednicima izjasnili da neće djecu slati u školu.“, kaže ravnateljica.
Karolina Čutuk, ravnateljica OŠ Braća Bobetko, također se pobrinula da je škola spremna za početak nastave, no ni tamo nije bilo nekog odaziva roditelja. Za sada samo kaže Čutuk dva učenika kreću u ponedjeljak u školu.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček poziva sve roditelje da s povjerenjem dovedu djecu u vrtiće u kojima će se o djeci brinuti odgajatelji koji su vrhunski profesionalci i u kojima će se poštivati sve epidemiološke mjere, a djeca će biti sigurna jednako kao i u igri na dječjim igralištima, koja su svakodnevno puna djece.
Vrtići neće za period kada je rad bio onemogućen naplatiti niti jednu kunu već će teret hladnog pogona vrtića u 100 postotnom iznosu snositi Grad.
Što se tiče razredne nastave, broj prijavljene djece je toliko mali da će se rad odvijati u vrlo reduciranom obliku i pitanje je koji je smisao toga, no Grad Sisak će, kao osnivač osnovnih škola, poštovati dosljedno sve odluke nadležnih tijela.
Dodajmo da je slična situacija i u ostatku zemlje, te da će se, čini se, na povratak djece u školske klupe u nekom većem opsegu još malo pričekati.

najčitanije