Sjećanja iz "Oluje"

mradenovic

Na svečanosti u hotelu Panonija, sudionici Oluje, vojni i civilni, prisjetili su dana koji su prethodili Oluji. Gdje su bili, što su radili i kako se osjećali, ispričali su brigadir Ivica Matanović, ratna liječnica dr.Maja Rudelić Zadrović i ratni reporter i tadašnji urednik Sisačkog tjednika Vladimir Pajtlar.

“Prevladati strah i odraditi ono što je potrebno, strah pretvaraju u hrabrost” ističe brigadir Matanović. Prisjetio se kako su izgledali dani uoči Oluje, priče i razgovore te iskustva suboraca.
Osim vojnika, mnogi su i civili koji su pridonijeli Oluji i završetku rada.

Vladimir Pajtlar, bio je među prvim novinarima u oslobođenoj Petrinji.

“Sve četiri godine rata, nešto me vuklo prema Petrinji.”

Čim je saznao da je Petrinja oslobođena, odlučio je otići iako je znao da će vrlo teško do Petrinje doći. U Petrinji ga je dočekala razrušena crkva u centru grada. Crkva, čije ga je stanje najviše zanimalo, bila je u potpunosti uništena. Vojnici koji su prolazili kroz grad, stali bi kraj razrušene crkve i pomolili se.

Doktorica Maja Rudelić Zadrović zbinjavala je, ne svoje pacijente, već svoje dobre prijatelje s kojima je kroz rat provodila mnogo vremena. “Znati da ćete uskoro doći u situaciju da netko po vama puca, a da ti moraš usprkos svemu ići naprijed je jako teško”. Nakon teških vremena, doktorica je dočekala i oslobođenje svog grada, Petrinje.

“Euforija, grižnja savjesti zato što sam ja dobro, a mnogi drugi su stradali, strah od onoga čega više nema, što neću zateći na kućnom pragu. Dočekala sam povratak kući i zbog toga sam svima koji su mi to pridonijeli zahvalna.”

najčitanije