Siščani u nedjelju biraju između 5 kandidata za gradonačelnika i 6 za župana

imp

251020211635199251.jpeg

Pred nama su lokalni izbori.
U 19 lokalnih jedinica u našoj županiji, 7 gradova i 12 općina, u nedjelju u sedam sati otvaraju se birališta na kojima će građani izabrati gradonačelnike, načelnike te župane.

Siščani ove godine biraju između 5 kandidata za gradonačelnicu/ka i 9 lista za Gradsko vijeće Grada Siska.
Kandidati za gradonačelnika su Bojan Dadasović, Rajko Delić, Kristina Ikić Baniček, Željka Josić i Srećko Telar.

Na lokalnim izborima 16. svibnja, birat ćemo između šest kandidata za sisačko-moslavačkog župana/icu i osam lista za Županijsku skupštinu.
Kandidati za župana/icu su Daniel Berdais, Ivan Celjak, Luca Gašpar Šako, Adelina Ivković, Damir Markuš i Ivo Žinić.

Pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima 139.100 glasača, što je u odnosu na izbore od prije četiri godine oko 5 posto manje jer je tada u SMŽ bilo 146.356 upisanih birača (7.256 je birača manje u 4 godine).
Pravo glasa u Sisku ima 38.671 osoba i oni mogu glasati na ukupno 69 biračkih mjesta.

broj birača
Zbog potresa je promijenjena lokacija za desetak biračkih mjesta, a zbog oštećenih objekata negdje će se glasati i u šatorima.
Detaljan pregled biračkih mjesta možete pronaći ovdje.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je tehničke upute za glasovanje na lokalnim izborima, maske će u zatvorenim prostorima biti obvezne za birače, članove biračkih odbora, promatrače i medije, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra.
To znači da će maske morati nositi i osobe koje na otvorenom čekaju ulazak u objekt gdje je biračko mjesto, ako ne mogu držati razmak veći od dva metra, proizlazi iz uputa koje je DIP pripremio u suradnji s HZJZ-om.

Biraču koji dođe bez maske ovlašteni su masku dati predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora (BO).

Upute za lokalne izbore vrlo su slične onima koje su u srpnju prošle godine vrijedile za parlamentarne, razlika je što su maske tada bile preporuka, a sada su obveza te što je razmak s metra i pol povećan na dva.
Sve kandidate i sve kandidacijske liste za izbor gradonačelnika, župane, članove Gradskog vijeća kao i Županijske skupštine možete vidjeti na Sisak portalu.

najčitanije