Sisak ugostio 27. Susret hrvatskih misionara i misionarki

imp

Radni dio ovogodišnjeg 27. Susreta hrvatskih misionara i misionarki, održan u utorak, 7. srpnja, u Dvorani sv. Ivana Pavla II, započeo je zajedničkom molitvom koju je predmolio voditelj Misijskog ureda Sisačke biskupije, vlč. Ivan Faletar.

Okupljenima su se obratili domaćin, sisački biskup Vlado Košić, hvarsko-bračko-viški biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK, Slobodan Štambuk, ravnatelj Papinskih misija u Hrvatskoj, vlč. Antun Štefan i ravnatelj Papinskih misija u BiH, vlč. Ivan Štironja.

Tom prigodom biskup Košić je istaknuo kako je ovaj Susret prilika da misionari upoznaju ovaj grad i Biskupiju, ali i prilika da vjernici s kojima će se susresti upoznaju njih i njihov poziv.

‘Vi ste, bez obzira gdje djelujete kao misionari, nositelji poruke o svojoj zemlji. Premda vam to nije vaša prva zadaća, nezaobilazno je i to da vi svojim životom i navještanjem Evanđelja širite i istinu o nama Hrvatima. Vama prvo treba biti na srcu ono što vas je i ponijelo u misije, a to je ljubav prema Kristu Gospodinu i vaš poziv da o njemu svjedočite po cijelome svijetu. Ta zadaća zapravo bi nam svima treba biti prva i najvažnija bez obzira gdje smo, u misijama ili ovdje u Domovini”, poručio je biskup Košić okupljenima.

Hvarsko-bračko-viški biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK, Slobodan Štambuk zahvalio je biskupu Košiću na organizaciji ovog Susreta, te se prisjetio početaka misionarskih susreta, ističući kako se oni održavaju u želji da se barem malo pažnje pokaže prema onima koji su na velikoj Gospodnjoj oranici.

‘Svake se godine nađemo na drugom mjestu kako biste vi misionari upoznali našu domovinu, ali i kako bi svaki taj kraj gdje se nađemo mogao susresti misionare uživo i čuti o njihovu životu i pozivu. Smatram da je od početaka jedna od najvažnijih točaka susret s ljudima na terenu, u župama i crkvama’, rekao je biskup te još izrazio radost zbog započetog procesa za proglašenje blaženim slavnog misionara o. Ante Gabrića.

Ravnatelj Papinskih misija u Hrvatskoj, vlč. Antun Štefan, istaknuo je kako se misionari već dvadeset sedmi put okupljaju kako bi se radovali Bogu koji je zaljubljen u svakog čovjeka, a ravnatelj Papinskih misija u BiH, vlč. Ivan Štironja podsjetio je na poruku pape Franje povodom Svjetskog misijskog dana.

U drugom dijelu Susreta predstavljeni su projekti Papinskih misijskih djela: časopis ‘Radosna vijest’, ‘Misijska nedjelja’, ‘Kateheze za prvopričesnike, krizmanike i srednjoškolce’, ‘Misijski kalendar’, ‘Misijska vozila’ i ‘Djela sv. Djetinjstva’, a okupljeni misionari su nakon predstavljanja svjedočili svoja misionarska iskustva i razgovarali o konkretnim problemima i potrebama s kojima se susreću u svom radu.

U popodnevnim satima misionari su se uputili u sisačke gradske župe gdje su sudjelovali na večernjim misama i tom prigodom vjernicima svjedočili svoje poslanje.

najčitanije