Sisak u konkurenciji za titulu grada u kojem je postignut najveći napredak u kvaliteti života

imp

251020211635196872.jpeg

Izbor najboljih gradova i ove se godine održava u organizaciji Jutarnjeg lista, portala gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos, a pobjednici će biti proglašeni 21. listopada u Novom Vinodolskom.

Ovogodišnji izbor najboljih gradova obogaćen je novom kategorijom, izborom grada koji je ostvario najveći napredak u kvaliteti života. Kandidati su Klanjec, Križevci, Metković, Sinj i Sisak. Nagrada za najveći napredak u kvaliteti života izračunata je tako da je uspoređen poredak u kategoriji kvaliteta života u 2020. godini u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prvog izbora najboljih hrvatskih gradova 2018. godine. Onih pet gradova koji su ostvarili najveći napredak u poretku, ušli su u finale.

U izračun pokazatelja kvalitete života, podsjetimo, organizatori izbora uzeli su obzir 29 kriterija iz gospodarstva, proračunske politike gradova, komunalne infrastrukture i usluga, demografije, zaštite okoliša i kvalitete stanovanja. Dio tih kriterija primijenjen je u rangiranju gradova u drugim kategorijama ovog izbora, a dio je, poput indeksa općeg kretanja stanovništva, vitalnog indeksa i udjela izdvajanja za gospodarenje otpadom u gradskom proračunu uzet u obzir samo u kategoriji kvalitete života. Uz to, za potrebe rangiranja gradova na ljestvici najboljih za život napravljena je anketa među građanima što smatraju najvažnijim za kvalitetu života u svojoj sredini.

Sisačka gradska uprava kao ključne projekte u ostvarenom pomaku kvalitete života svojih stanovnika navodi, među ostalim, piše gradonačelnik.hr, izgradnju novog vrtića za 85 mališana, povećanje uskrsnica za umirovljenike, pokretanje društveno poticane stanogradnje (POS) na području grada te izgradnju nove gradske sportske dvorane s 1600 sjedećih mjesta u investiciji od 36 milijuna kuna.

Dok je pri izboru najboljih gradova za život u završnicu izbora rangirano 15 gradova za tri nagrade najboljima u konkurenciji veliki, srednji i mali gradovi, nagrada namijenjena sredini koja je ostvarila najveći napredak u kvaliteti života biti će dodijeljena samo jednom gradu.

najčitanije