Sisak slavi svoj dan

imp

Sisak danas, 4. lipnja slavi svoj dan. Cjelodnevnim programom obilježava se proslava Dana grada, grada hrvatskih pobjeda i blagdan Svetog Kvirina.

Proslava je počela još u subotu prvenstvom Siska u graničaru i koncertom Nine Badrić na Korzu. Već tradicionalno danas će sisačkim ulicama proći procesija od katedrale Uzvišenja svetog Križa do bazilike Sv.Kvirina. Procesija kreće u 10 sati a misno slavlje u bazilici počinje u 11.

U isto vrijeme, 11 sati, u Gradskoj galeriji Strigel bit će otvorena izložba “Sisak-grad umjetnosti i sporta” nastala od likovnih radova djece i mladih nastalih povodom Dana grada.

Prije otvorenja izložbe na Šetnici Slave Striegla od 10.30 sati najmlađi Siščani imat će priliku pogledati predstavu “Kraljevna na zrnu graška” koju će za njih izvesti Glumačka družina Kazališta 21. Osim predstave svim posjetiteljima pripremljen je i zanimljiv program u kojem ih očekuje:
– ”Mini nutri klub” – Centar Humanika: s radionicom i prezentacijom zdravih napitaka, slatkiša i grickalica oblikovanih za najmlađe
– ”Kratki sPoi” (Maja Flajsig, Ariana Lovrenović, Ana Majača, Tanja Puklek) – interaktivni plesni program uz izradu velikih balona od sapunice
– Pop-up likovni program na otvorenom
– Likovna kolonija DV Sisak Novi Striegl u nama
– Natjecanje na poligonu Crvenog križa
– Kronološka tablica – natjecanje u znanju povijesti grada Siska

Središnja svečanost uz Dan grada bit će večeras od 18.30 sati kada će se u Domu kulture Kristalna kocka vedrine održati svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Siska na kojoj će biti dodijeljene nagrade zaslužnim građanima i organizacijama za prošlu godinu.
Nagrada Grada Siska za životno djelo dodjeljuje se posthumno Josipu Severu – u području književnosti.
Dobitnici Godišnjih nagrada su Miroslav Arbutina Arbe za osobite rezultate u djelovanju na području kulture te Josip Mrgan za osobite rezultate u revitalizaciji atletskog kluba, uspostavi jedinstvenog registra djece i mladih za praćenje psihofizičkog i sportskog razvoja s ciljem zdravije i sretnije djece i roditelja.
Pohvala Grada Siska za osobite rezultate u djelovanju na području zaštite zdravlja ljudi dodijelit će se dr. Dejanu Čanku i timu Osnovne škole „Braća Bobetko“ kojeg čine Gabrijela Jozić, Sara Tatić, Ema Tatić i Sara Terman u području tehničke kulture –robotike.
Bit će dodijeljene četiri Zahvalnice Grada Siska i to Zdravku Dužiću za osobite zasluge u zalaganju za očuvanje Ina Rafinerije nafte Sisak, Marijani Milas za osobite zasluge na području likovne umjetnosti, Nerminu Kurtoviću Eki kao organizatoru sisačke olimpijade, za promociju bavljenja sportom, humanitarni rad i brigu za sugrađane te Ivici Kukoleči za osobite zasluge na području sporta.
Kao šećer na kraju od 21 sat u Domu kulture koncert će održati Darko Rundek.

najčitanije