Sisak slavi svog zaštitnika sv. Kvirina

imp

261020211635291674.jpeg

Početkom 4. stoljeća, za vrijeme vladavine cara Dioklecijana stradao je sisački biskup Kvirin.

Spominjanje biskupa Castusa u 249. godini, svjedoči kako je Siscija, tj. današnji Sisak, glavni grad rimske Panonije u to vrijeme imao osnovanu biskupiju. Najpoznatiji sisački biskup bio je sv. Kvirin koji je stolovao od 284. pa sve do svoje mučeničke smrti 303. godine. Iz zapisa o životu i smrti biskupa Kvirina stoji kako je uhićen i poslan u Sabariju (mađarski Szombathely) gdje je, nakon što je odbio prinijeti žrtvu rimskim bogovima i tako se odreći svoje vjere, osuđen na smrt utapljanjem u rječici Sibaris.

U zapisu o smrti sv. Kvirina stoji kako se tom prilikom dogodilo čudo. Bačen s mosta s privezanim mlinskim kamenom oko vrata, sisački je biskup ostao plutati na površini i dijelio blagoslov prisutnima. Kršćani u Sabariji čuvali su njegovo tijelo sve do kraja 4. stoljeća kada je prebačeno u Rim i pokopano u katakombama uz crkvu sv. Sebastijana, a 1140. godine preneseno u crkvu Majke Božje.

Nakon mučeničke smrti sveti je Kvirina slavljen po cijelom tadašnjem kršćanskom svijetu a stanovnici Siska prihvatili su ga kao svoga zaštitnika.
Dan smrti sv. Kvirina Siščani su niz godina slavili 4. lipnja. Od 1994. godine sv. Kvirin i službeno je proglašen zaštitnikom grada Siska. Otada se i dan 4. lipnja slavi kao Dan grada Siska.