Sisak: Rim u malom

st

Prošle godine započela je rekonstrukcija Željezničkog kolodvora Sisak. Radovi, čija je ukupna vrijednost oko 40 milijuna kuna, doveli su do vrijednog arheološkog nalazišta iz doba Rimskog Carstva. Razmišljalo se čak i o premiještanju kolodvora, kako bi se vrijedno nalazište ne samo sačuvalo, nego i trajno predstavilo javnosti.

‘Na samom smo kraju istraživanja, završavamo iskop, uređivanje sonde i dokumentiranje. Još ima posla što se tiče dokumentacije i obrade materijala i podataka.’, rekao nam je Tomislav Jerončić, voditelj arheološkog istraživanja.

Dosad je arheološko istraživanje, koje prethodi radovima na kolodvoru, donijelo nekoliko značajnih otkrića – rimski forum iz 3. stoljeća, dva velika otvorena prostora (radi se najvjerojatnije o trgovima), stambeni kompleks  iz 1. stoljeća te odsječak glavne gradske prometnice, smjera sjever-jug.

Arheologija - Kolodvor Sisak

Kolodvor, doznajemo, ipak ostaje na svom mjestu. Na koji će se način arheološki nalazi sačuvati i prezentirati javnosti, još nije poznato.

‘Postoji nekoliko opcija. Jedna od mogućnosti je premiještanje planiranog pothodnika s projektirane lokacije. Također, razmatra se i premiještanje dijela foruma koji je najbolje očuvan, te pokušaj nadsvođenja tog prostora oteretnom konstrukcijom kojom će ići pruga.’, dodaje Jerončić.

O konačnom rješenju odlučivat će Ministarstvo kulture.

najčitanije