Sisak, Pag, Delnice, Bakar i Obrovac u istoj izbornoj jedinici

imp

Sedma Izborna Jedinica

Sisačko – moslavačka županija neće više biti u VI. Izbornoj jedinici nego je prema novom predstavljenom Vladinom prijedlogu novih izbornih jedinica podijeljena između 5. i 7. izborne jedinice.

Predstavljajući izmjene Zakona o izbornim jedinicama premijer Andrej Plenković je naglasio da je riječ isključivo o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica pri čemu će samo 22 posto birača promijeniti izbornu jedinicu u kojoj su sada. Istaknuo je i da geografska struktura Hrvatske, odnosno njezin oblik, na određeni način uvjetuje izgled izbornih jedinica.
Ostaje se na 10 izbornih jedinica koje će birati po 14 zastupnika.

Peta izborna jedinica obuhvaća, kao i do sada, tri slavonske županije – Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska te istočni dijelovi Sisačko-moslavačke županije.
Istočniji dio naše županije u koji spadaju Donji Kukuruzari, Majur, Hrvatska Dubica, Hrvatska Kostajnica, Jasenovac , Lipovljani i Novska nalazit će se tako u istoj izbornoj jedinici s Vukovarom, Slavonskim Brodom, Požegom ….

„Sedma izborna jedinica, ujedno i najveća, predstavlja središnju Hrvatsku, ali je riječ o dijelovima Hrvatske koji imaju najveći efekt depopulacije – cijela Ličko-senjska županija, sjeverni dio Zadarske županije, dijelovi Primorsko-goranske županije, cijela Karlovačka županija te zapadni i sjeverni dijelovi Sisačko-moslavačke županije.“, pojasnio je premijer Plenković.

 

Tako su uz Kutinu i Sisak u istoj izbornoj jedinici i gradovi; Obrovac, Pag, Bakar, Čabar, Delnice, Kastav i Vrbovsko. U istoj izbornoj jedinici sa Siskom su u 7. izbornoj jedinici i općine; Posedarje, Ražanac, Vir, Čavle, Fužine, Jelenje, Mrkopalj, Ravna gora itd.

 

Foto – HTV

najčitanije