Sisak odlučan u korištenju geotermalne energije za grijanje

Grad Sisak Geotermalna Istraživanja 750x500

Sponzorirani članak

 

Sisak je spreman za prijavu na sljedeće natječaje koji će omogućiti ostvarenje korištenja geotermalne energije za zagrijevanje javnih zgrada. Provedena ispitivanja i tehnička dokumentacija koja je izrađena u sklopu projekta financiranog iz EU izvora, omogućit će izgradnju prvog geotermalnog postrojenja koje će omogućiti spajanje prvih korisnika tople vode iz bušotine SITER-1 na Kontrobi.

 

Put do početka grijanja geotermalnom energijom je još dug, ali nakon što je prije dvije godine Komunalac Sisak d.o.o. registriran za tu vrstu usluge, sada je ispitivanjima potvrđeno da Sisak može ostvariti ono o čemu se već dugo priča – jeftinije, ekološki čisto grijanje na geotermalnu energiju.

 

„Ovo su dobre vijesti za Sisak jer idemo prema tome da postanemo grad koji će značajno uštedjeti i tako usmjeriti novac na druge korisne stvari za Siščane. Razmišljamo i dalje i spremamo se da nakon javnih objekata krenemo i prema geotermalnom grijanju i za građanstvo“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček na predstavljanju projekta održanom u CIKS Centru kreativne industrije Sisak.

 

Projekt “Tehnička dokumentacija za direktno iskorištavanje geotermalne energije na području grada Siska” vrijedan 256 tisuća eura, financiran je sredstvima EGP financijskog mehanizma što je doprinos Islanda, Lihtenštajna i Norveške ka zelenoj, konkurentnoj i uključivoj Europi, a među prioritetima su okoliš, energija, klimatske promjene i niskougljično gospodarstvo.

 

Foto: Grad Sisak

najčitanije