Sisak obilježio 75. obljetnicu pobjede nad fašizmom

ibb

261020211635207722.jpeg

Sisak danas slavi jubilarnu 75. obljetnicu pobjede nad fašizmom. Dan oslobođenja Siska (5. svibnja 1945. godine) i ove je godine izaslanstvo Grada Siska obilježilo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku palim borcima u Parku dr. Franje Tuđmana:

”Skromno, ali s ponosom, obilježavamo 75. godina od kada su Siščani iz grada potjerali fašiste. Sisak ima povijest s antifašizmom, ima povijest s Prvim partizanskim odredom, kojeg slavimo 22. lipnja, na što smo izrazito ponosni. S ponosom obilježavamo i ovaj dan, budući da su brojni Siščani i njihovi roditelji sudjelovali u Narodnooslobodilačkoj borbi i akcijama koje su dovele do konačne pobjede. Nakon toga su izgradili Sisak kakav danas poznajemo”, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Nakon odavanja počasti kod spomenika antifašističkim borcima, izaslanstvo Grada posjetilo je i spomen obilježje djeci iz sisačkog logora u Parku Diane Budisavljević te grob Vlade Janića Cape.

”Mislim da je i premijera filma o Diani Budisavljević posvjedočila tome da ovaj dio povijesti nije pao u zaborav, s obzirom da su živi sudionici toga razdoblja bili na premijeri. Sjećanja su još uvijek svježa, mogu reći i da su rane još uvijek svježe i zato je izuzetno važno da se svi uključimo u obilježavanje, da se prisjećamo toga s ponosom. Nešto čega se Hrvati možda nekada i stidljivo prisjećaju, u europskim razmjerima obilježava se s puno većom pompom i puno većim slavljem. Zbog trenutne situacije vezane za pandemiju , mi ovaj događaj obilježavamo skromno, ali važno je da se sjećamo. I nadamo se da će do 22. lipnja popustiti mjere, kako bismo mogli dostojno obilježiti Dan antifašizma te se s ponosom i s velikom zahvalnošću prisjetiti svih boraca prvog sisačkog partizanskog odreda”, poručila je gradonačelnica.

najčitanije