Sisak i Petrinja očekuju vodeni val

imp

Kupa Sisak

Zbog obilnih kiša posljednjih dana traju žestoke borbe s poplavama. Vodeni val koji je prošao kroz Karlovac stvara probleme nizvodno, u Sisku i Petrinji. I dok se vrhunac tek očekuje, dodatno zabrinjava to što su na našem području nasipi oštećeni u potresu.

 

U Sisku je voda jučer probila nasip koji je oštećen u potresu. Vodena bujica rijeke Save, koja je na nekoliko stotina metara od Udruge za terapijsko jahanje KAS, oslabila je privremeni savski nasip u Galdovu te je područje ubrzo bilo pod vodom. Dodatni problem stvorile su i podzemne vode iz tla. Zbog velike zasićenosti podzemnih voda došlo je do destabilizacije tla ispod privremenog nasipa. Sve interventne snage su na terenu, Hrvatske vode saniraju nasip, volonteri i vojska stavljaju vreće te se vrši ispumpavanje vode snažnim crpkama u Savu. Svi terapijski konji Udruge KAS brzo su evakuirani.

 

U mjestu Krnica kod Petrinje oko 30 pripadnika Hrvatske vojske ojačava nasip, dio kojega je također je stradao u potresu. Smatra se da je taj dio trenutno najkritičnija točka, a ojačavanje je počelo još tijekom jučerašnjeg dana.

 

Kupa se kod Petrinje približava rekordnom vodostaju iz 2014. godine, kada je izmjereno 988 centimetara. Danas je u deset sati izmjereno 976 centimetara, 12 centimetara manje od najvišeg zabilježenog vodostaja. Očekuje se da će vodostaj nastaviti rasti do kraja dana. Proglašeno je izvanredno stanje.

 

Za visokog vodostaja Kupe uvijek je neizvjesno u Starom Brodu, Letovaniću, Žažini, Vurotu, Staroj Drenčini. Svi sa zabrinutošću gledaju svako malo raste li voda i dalje i koliko.
Podsjetimo u Staroj Drenčini je nasip stradao u potresu, u tijeku je njegova sanacija i kako doznajemo napravljen je zamjenski od box barijera.
Od četvrtka, 18.svibnja, u 20:30 zatvorena je za sav promet cesta NC11 Vurot – Stara Drenčina zbog poplave između kućnih brojeva 109 i 110 u naselju Stara Drenčina.
Postavljeni znakovi zabrane prometa postavljeni su na prilazima toj cesti.

 

Sava kod Crnca, nedaleko Siska, u porastu je oko jedan centimetar na sat i u 10 sati vodostaj je iznosio 727 centimetara.

 

Vodostaj Save kod Jasenovca nastavio je rasti. Jutros je u sedam sati izmjereno 868 centimetara.
Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

 

Dobra je vijest što je Una je u Hrvatskoj Kostajnici u padu. U 10 sati je izmjereno 435 centimetara, što znači da izvanredno stanje više nije na snazi.
Voda nije za piće u tri općine – u Majuru, Donjim Kukuruzarima i gradu Hrvatska Kostajnica, a Crveni križ je postavio šator u centru Hrvatske Kostajnice kako bi građani mogli doći do pitke vode.
Tamošnji Crveni križ sa svojim spasilačkim timom čamcima obilazi teško dostupna mjesta jer još uvijek postoje naselja koja su uslijed poplave odsječena.

 

Zbog veće količine vode na kolniku za sav promet zatvorene su dionice Žažina – Mala Gorica, Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani (obilazak je Divuša-Jovac-Hrvatska Kostajnica) i Hrvatska Kostajnica – Hrvatska Dubica (na dionici Rosulje-Slabinja).

 

 

najčitanije