Sisak dobiva novi suvenir

st

261020211635282371.jpeg

Učenici i profesori Tehničke škole već godinu i pol rade na projektu CNC&IT. Iza tog se naziva krije izrada suvenira ranokršćanske svjetiljke koja datira iz 5. stoljeća, a koja se nalazi u stalnom postavu Gradskog muzeja Sisak, jednog od partnera u ovom projektu.
Profesor Mario Kus, autor i koordinaor projekta, predstavio je dosadašnje rezultate.

‘Što se tiče završavanja projekte, bez skromnosti, bilo je vrlo zahtjevno, Potrošili smo gotovo godinu dana u ispitavanju i treniranju na aluminiju i ostalim materijalima. Isprobali smo razne režime obrade i pripremili razne druge stvari, poput dizajna’, rekao je Kus.

Sisak-dobiva-novi-suvenir-02

Ideja se svodi na povezivanje stare tehnologije lijevanja s novom tehnologijom na CNC strojevima. Iako se radi o potpuno različitim tehnologijama, jedna stvar povezuje staru i novu svjetiljku – radi se o pravim sisačkim suvenirima. Svjetiljka će ipak, kažu, biti ekskluzivni suvenir, jer tehnologija izrade i materijala ipak ima značajne troškove.

Tehnička škola Sisak je nositelj projekta, ali ga provodi u suradnji s još 4 srednje škole iz Turske, Poljske, Slovenije i Španjolske, te s još nekim kompanijama iz branše. Svi su partneri, kaže profesor Kus, svoj dio posla odradili izvrsno, a konačni rezultat je i više nego dobar – cilj je projekta povećanje kompetencija učenika i nastavnika koji , nakon ovog iskustva, mogu profesionalno izvoditi najzahtjevnije zadatke u području obrade matrerijala upotrebom CNC strojeva.

najčitanije