Sisak dobiva gradske četvrti

imp

Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici donijelo je odluku o teritorijalnom preustroju osnovanih mjesnih odbora na području Siska. Tom odlukom Grad Sisak dobio je gradske četvrti : Centar, Zeleni Brijeg, Caprag, Sisak Novi i Galdovo.
To je svojevrsna mini reforma mjesne samouprave, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček obrazlažući tu odluku “Budući da ja ne želim da vijećnici u Mjesnim odborima budu samo formalnost, koju samo odrađuju,već želim da oni izravno odlučju. To znači da se odluka o nečemu što se dešava u MO donosi upravo u Mjesnom odboru. Želim im dati mogućnost znatno večeg i znatno kvalitetnijeg utjecaja na male komunalne akcije koje provodi Grad.” – rekla je gradonačlenica.
Svaka Četvrt dobit će svoj ciljani budžet koji će ovisiti o veličini, broju stanovnika, izgrađenosti, opremljenosti i drugim kriterijima “Tada bi vijećnici gradskih četvrti imali mogućnost samostalno rasporediti određeni dio sredstava za komunalne akcije. Dakle ne mogu odlučivati o stvarima koje nisu u njihovoj mjerodavnosti nego o onome što ime je zakon dao da odlučuju” – istaknula je gradonačelnica.
Osim osnivanja gradskih kvartova spajaju se i neki Mjesni odbori. Tako MO Suvoj i Lonja postaju jedan sa sjedištem u Lonji i Letovanci i Madžari formiraju jedan sa sjedištem u Madžarima.
Ovim teritorijalnim preustrojem želi se postići bolja učinkovitost rada Mjesnih odbora i njihovih članova, što će dovesti i do uštede sredstava u gradskoj blagajni potrebnih upravo za njihov rad. Vijeća mjesnih odbora činit će tri člana, osim za Vijeće Mjesnog odbora Budaševo koji će imati pet članova dok će vijeća gradskih četvrti imati sedam članova.
Izbori za mjesne odbore i gradske četvrti održat će se 17.svibnja 2015.godine.

najčitanije