Sisak dobio prvu stambenu zajednicu namijenjenu punoljetnim korisnicima alternativne skrbi

nn

261020211635271366.jpeg

Na adresi Ulica Kneza Branimira 25 danas je otvorena stambena zajednica – organizirano stanovanje uz povremenu podršku, namijenjena mladima koji s punoljetnošću napuštaju organizirani smještaj socijalnog sustava. Projekt realiziran u suradnji Centra za socijalnu skrb Sisak, Dječjeg doma Vrbina Sisak, Gradskog društva Crvenog križa Sisak i Grada Siska, za troje korisnika ovog stana će značiti novi početak i osamostaljenje.
Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sisak Igor Čičak otkrio nam je kako je došlo do ove ideje: “Ideja se rodila dakle kroz rad našeg Savjetovališta za mlade. Uvidjeli smo potrebu da je potrebna jedna ovakva zajdnica nakon što korisnici Dječjeg doma Vrbina sa svojih napunjenih 18b godina napuste Doma. Ovo smo predvidjeli kao jednu prijelaznu fazu gdje će oni ući u jednu socijalnu inkluziju u našem gradu.
Ravnateljica Dječjeg doma Vrbina Sisak, Ivona Hodak, doma u kojem je Vladimir Podrhraški, jedan od troje budućih korisnika stana, smješten od svoje 5.-e godine, objasnila je o čemu je zapravo riječ. “Dobili smo licencu za ovu stambenu jedinicu za troje punoljetnih korisnika koji napuštaju alternativnu skrb i koji su bili korisnici našeg Dječjeg doma, gdje im se pruža prilika za jedno osamostaljivanje, gdje ćemo im mi kroz svakodnevno praćenje, savjetovanje i druge oblike nekako pomoći i dovesti ih do njihove budućnosti i novog života, pružiti im podršku da izađu iz sustava i krenu u život,” rekla je Hodak.
Svatko je dao svoj doprinos cijelom ovom projektu, a sam stan je dao upravo Grad Sisak. Gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček ukazala je na problem sustava za dijete koje živi u domu kad navrši 18 godina: “Ta djeca koja nisu imala sreće što se tiče sređenih obiteljskih situacija kada navrše 18 godina zapravo su dovedena pred gotov čin i institucije nemaju predviđenu situaciju što se događa s djetetom koje je bez odgovarajuće roditeljske skrbi kad navrši 18 godina, što se događa s tim djetetom, dakle bez posla, bez nekakvog stambeniog zbrinjavanja, djeca su prepuštena sebi, a to zaista tad još i jesu djeca”. Gradonačelnica je i naglasila da nisu potrebne niti izmjene zakona niti izmjene pravilnika niti nekakve komplicirane procedure nego dobra volja i suradnja, odnosno partnerski odnosi svih koji su sudjelovali. “Grad je tako dao stan i obavio potrebne radove u njemu, majstorske i ličilačke, Gradsko društvo Crvenog križa je osiguralo sredstva za aparate, Centar za socijalnu skrb je nabavio namještaj, a Dom za djecu Vrbina kao korisnik i vodeći partner osihurava da ovaj projekt doista i zaživi i da bude na korist ove djece kojoj želim svu sreću u životu”, rekla je gradonačelnica i poželjela Vladimiru da postane potpuno samostalan i sretan mladi čovjek.
“U stanu u kojem mogu biti do godine dana Vladimir i drugi korisnici će se pripremati za daljnji život i radit će se intenzivno na pronalasku zaposlenja, te će i dalje od Doma imati osiguranu prehranu i obuću”, dodala je ravnateljica Dječjeg doma Vrbina, naglasivši kako se radi i na pronalasku posla Vladimiru i drugim korisnicima. “Zavod za zap ima novu mjeru gdje će prioritet pri zapoščljavanju imati djeca koja napuštaju alternativnu skrb, tako da očekujemo i tako nešto”, dodala je Hodak.
Vladimiru, koji će uskoro sa svoje dvoje prijatelja iz Doma početi živjeti u stanu, te uz hranu i odjeću dobivati i 100kn džeparca, ovo je doista prilika da se osamostali i započne novi život, na čemu je, kako i sam kaže, neizmjerno zahvalan.

najčitanije