Sisak bogatiji za sedam murala

st

Bijeli zidovi – nijemi narod. Poručuju to organizatori Re:think festivala koji je drugu godinu zaredom dao Sisku novi, urbani identitet i upisao ga na važno mjesto street art karte Europe i svijeta.
Nakon vrlo uspješne prve godine, i drugo je izdanje privedeno kraju, a Sisak je bogatiji za sedam murala i zidnih oslika, uglavnom velikih dimenzija.
Ovu je godinu obilježilo gostovanje velikih međunarodnih zvijezda ulične umjestosti. Meksički umjetnik Farid Rueda te Colectivo Licuado i Nicolas Alfalfa iz Urugvaja ostavili su tri velika morala na sisačkim pročeljima, a tu su i radovi koje su napravili domaći umjetnici Ivan Blažetić Šumski, Chez186, Neman, Atek, Mowe i Marina Mesar OKO. Gost ovogodišnjeg festivala bio je i austrijski umjetnik Robin Abramović, koji je obnovio jedni uništeni mural prošlogodišnjeg izdanja, ‘Soul’ ili popularnu Čegevaricu kod rotora na Zagrebačkoj.
U pripremi je i mapa svih završenih djela u tiskanom i digitalnom izdanju, a u dvije godine festivala dobili smo ih 17.
Reakcije su, kaže Dahna Prskalo Peco iz organizacijskog tima, odlične.
‘Siščani su sretni zbog murala, nevažno žive li u oslikanim zgradama ili ne. Jako dobro reagiraju i utječu na procese, razgovaraju s umjetnicima i daju svoje mišljenje tako da možemo reći da su svi Siščani autori murala koji su nastali’, kaže Prskalo Peco.
A drugi dio glavnog tandema, Alma Trauber, otkrila nam je i kako nas očekuje iduće godine očekuje jedno specifično izdanje Re:thinka.
‘Odmaknut ćemo se od ruta koje smo sad formirali, da malo pomaknemo fokus na jedan drugi dio grada. Osmislit ćemo koncept u kojem će sudjelovati samo ženske umjetnice koje su važna imena hrvatske i međunarodne street art scene’, rekla je Trauber.

Foto:

najčitanije