Sisak bogatiji za još jednu udrugu – Odred izviđača Tri rijeke

imp

Grad Sisak može se pohvaliti titulom „Grad prijatelj izviđača“. Titula je, kaže nam Alen Konjević iz Hrvatskog društva izviđača, rezultat njihova istoimenog projekta.
„Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je jedan projekt koji se zove „Gradovi prijatelji izviđača“ i upravo je Sisak potpisivanjem Povelje dobio prvi taj status. Međusobno smo se obvezali da radimo na osnivanju izviđačke udruge, ali i na opremanju kompletne infrastrukture koja će biti na korist izviđačima tako i lokalnoj zajednici. To znači djeci iz vrtića, osnovnih škola pa čak i posjetiteljima Siska koji će moći koristiti tu infrastrukturu kako bi bolje upoznali povijest, kulturu i tradiciju Siska.“, rekao je Konjević.

izviđači 1
Jedan od koraka je i sinoćnje osnivanje sisačkog Odreda izviđača Tri rijeke, kojim se, napominje Konjević, želi ponovno oživjeti tradicija rada izviđača u Sisku. „Ona je duga, negdje od pedesetih godina. Bilo je nekoliko odreda koji su djelovali u Sisku no rad izviđača u Sisku je, nažalost, stjecajem okolnosti pa i Domovinskog rata stao negdje oko 2006., 2007.godine. Sad je bilo vrijeme da to obnovimo dok još uvijek postoji navika ali i sjećanje Siščana na izviđače koji su do sada bili aktivni.“
Projekt Gradovi prijatelji izviđača uključuje nekoliko razina aktivnosti, među kojima će biti i izviđački park na području grada Siska, javna površina u prirodi uređena s izviđačkim obilježjima na kojima bi izviđači iz Hrvatske i drugih zemalja, mogli slobodno kampirati. Izviđači u takvim kampovima za korištenje prostora odužuju se lokalnoj zajednici dobrovoljnim radom, a sve u suradnji s partnerima u toj zajednici. Pored toga, putem izviđačkih kampova otvaraju se i druge mogućnosti upoznavanja s vrijednostima zajednice.
Glavna misija je, ističe Lidija Pozaić Frketić predsjednica Saveza, priprema mlade osobe za život kako bi postala bolja osoba za provođenje aktivnosti sudjelovanja u zajednici i kasnije u svom poslovnom okruženju. Interes djece za odrede izviđača je veliki. „Uvijek je to neminovno da se velika količina djece želi priključiti aktvnostima koje nudimo. Malo nam je izazovno sudjelovanje voditelja i starijih volontera koji sve to skupa moraju organizirati i održati na životu, stoga svi dajemo sve od sebe da privučemo nove ljude, kako bi organizacija svakodnevno mogla rasti.“, napominje Pozaić Frketić.
Kroz 69 udruga izviđača u Hrvatskoj aktivno je oko 3.200 izviđača. Toj brojci treba prdodati i sinoć osnovani Odred izviđača Tri rijeke kojeg vodi Josip Kolak.
Potporu osnivanju sisačkog Odreda izviđača došao je dati i sisački dogradonačelnik Marko Krička. „Iznimno mi je drago što sam prisutan na ponovnom osnovanju Odreda izviđača u Sisku. Ponosan sam na titulu koju je Grad dobio kao Grad prijatelj izviđača, i to prvi u Hrvatskoj. Veseli me što na ovaj način razvijamo civilnu scenu Siska, a jedna od scena je i izviđaštvo. Nadam se da će naći svoj položaj i ono što zaslužuju u društvu, a prijatelja u Gradu Sisku će imati kao i sve druge Udruge koje odgovorno i predano rade na razvoju civilnog društva u Sisku.“, rekao je dogradonačelnik Marko Krička.
Dodajmo na kraju da je dio projketa „Gradovi prijatelji izviđača“ i interaktivna internetska platforma Go Scouting Croatia pomoću koje će zainteresirani izviđači moći pronaći informacije o slobodnim javnim površinama na kojima će moći kampirati. Naime, kampiranje na otvorenom izvan službenih kampova danas je dopušteno samo izviđačima i sportskim udrugama.

najčitanije