Sisačkom EuroArt-u „Zlatna kuna“ za najbolje malo poduzeće u županiji

imp

Hgk žk 11

Zlatna kuna nagrada je koju Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Sisak svake godine tradicionalno dodjeljuje tvrtkama koje su se poslovanjem iskazale u prošloj kalendarskoj godini.
Unatoč problemima s kojima se gospodarstvo susrelo u proteklom razdoblju možemo reći, kaže Tihomir Babić predsjednik HGK ŽK Sisak, da smo i dalje u deviznom suficitu te da je porastao broj poduzetnika u županiji.

„Rezultati poslovanja gospodarstva Sisačko-moslavačke županije u 2021. godini zaista su dobri. Gospodarstvo SMŽ ostvarilo je ukupne prihode u iznosu 13 milijardi i 350 milijuna kuna, što je za 23,5% više nego prethodne godine. Ovo je izuzetno značajno zbog toga što je u 2020. gospodarstvo naše Županije palo samo 1,3% u odnosu na rekordnu 2019. godinu, tako da je realni rast u odnosu na rekordnu 2019. oko 22%. Znači, ostvarili smo rashode u iznosu 12 milijardi i 780 milijuna kuna i dobit u iznosu 483 milijuna kuna. Realiziran je izvoz u iznosu 4 milijarde i 420 milijuna kuna, što je 43,5% više nego prethodne godine, zatim uvoz u iznosu 2 milijarde i 280 milijuna kuna, što znači kako je suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom bio 2 milijarde i 140 milijuna kuna, što je za 27% više nego u prethodnoj godini.“, rekao je Babić.

 

Svečana sjednica bila je prilika za nagraditi najbolje, pa su tako dodijeljene Zlatne plakete trgovačkim društvima za zasluge u razvitku gospodarstva tijekom 2021. godine.
U kategoriji malih poduzeća plaketu ”Zlatna kuna” dobio je EUROART 93 iz Siska, u kategoriji srednjih poduzeća ŠMIT ELECTRONIC iz Kutine, a u kategoriji velikih poduzeća HIPP CROATIA iz Gline.

„U ovim vremenima nikome nije jednostavno, nikome nije lako, ali tu smo i borimo se. Ovo je nama deseta plaketa „Zlatne kune“ na razini Županije i mislim da je to najbolji i najveći dokaz našeg kontinuiranog i dobrog rada. Osim toga mi ove godine slavimo i 25 godina samostalnog rada firme i kompanije i drago nam je da smo mogli ovakav jubilej spojiti ovako lijepom nagradom. U HiPP Croatia radi oko 220 ljudi i mi smo prvenstveno izvozno orijentirana kompanija. Naš izvoz od ukupne proizvodnje u Glini je oko 99,6%, a u ovom trenutku nismo u planovima daljnjeg proširenja naših kapaciteta, međutim snažno radimo u smjeru digitalizacije i optimizacije proizvodnje.“, istaknuo je direktor tvrtke Darko Baljak.

 


Poduzetnici su do sada investirali preko 35 milijuna kuna u Županiju putem povoljnih županijskih kreditnih linija, rekao je župan Ivan Celjak, dodajući da je na Županiji da i dalje radi na preduvjetima za razvoj gospodarstva.

„Gospodarstvenici su temelj razvoja Sisačko-moslavačke županije, zadovoljni smo porastom gospodarskih aktivnosti na svim područjima u našoj Županiji. Na nama je da osiguramo preduvjete za razvoj naših gospodarstvenika i tim ciljem smo ušli u ovu godinu i osigurali beskamatne županijske kredite i zadovoljstvo nam je da smo dali mali doprinos razvoju postojećih tvrtki i činjenica je da su poduzetnici uložili više od 35 milijuna kuna, odnosno investirali su toliko putem županijskih beskamatnih kredita. Mi ćemo i dalje povezivati ono što smatramo da je osobito važno, a to je obrazovanje i poduzetništvo. Sada smo u postupku osnivanja poduzetničkih centara na području Sisačko-moslavačke županije, povezivat ćemo i Tehničku školu Sisak, koja je regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo s poduzetništvom. Isto tako smo zadovoljni razvojem našeg Poduzetničkog inkubatora u Novskoj gdje trenutno imamo otvorenih 67 novih tvrtki, a to ćemo raditi i ubuduće. Ovi rezultati nas zaista vesele i naravno zahvalni smo Vladi Republike Hrvatske, prije svega na mjerama putem kojih je osiguran opstanak naših tvrtki.“, rekao je župan Celjak.

 

 

 

Za kraj vrijedi spomenuti i ostale dobitnike:
Priznanja za 25 godina kontinuiranog poslovanja uručena su i predstavnicima tvrtki sa sjedištem u Sisku – Gospodarenje otpadom, Nociar i SOL Croatia.

 

Trideset godina poslovanja i Priznanje tvrtki Korina proizvodnja iz Novske, te 35 godina poslovanja i Priznanje novljanskoj tvrtki Novokom.

 

Najdugovječnije tvrtke na prostoru Županijske komore Sisak su Lipovica d.o.o. iz Popovače, s pedeset godina kontinuiranog poslovanja i MIP d.o.o. iz Siska s više od sedam i pol desetljeća rada.

 

 

Foto:

najčitanije