Sisački vozači autobusa ne sudjeluju u današnjem štrajku upozorenja

mradenovic

261020211635231140.jpeg

Sindikat prometa i veza Hrvatske i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske najavili su da će u petak, 23. kolovoza, organizirati desetominutni štrajk upozorenja na svim linijama prijevoza putnika – u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu diljem zemlje. Svi vozači autobusa zaustavit će vozila od 10 sati do 10:10 sati, osim autobusa na brzim cestama i autoputovima. U tom razdoblju,  neće prometovati autobusne linije niti raditi autobusni kolodvori te ostali radnici u javnom linijskom prijevozu putnika, najavili su sindikalni čelnici u srijedu na konferenciji za novinare.

U sisačkom autobusnom prometu, kako doznajemo, neće biti štrajka. „Što se tiče sisačkog gradskog linijskog prijevoza, to se ne bi trebalo odraziti. Niti smo dali suglasnost, niti pregovarali. Promet u Sisku trebao bi se neometano odvijati“, rekao je Mirko Skender povjerenik Sindikata hrvatskih vozača u Auto prometu.

Sindikalci ističu da su se zadnjih mjeseci obraćali Vladi, premijeru i njegovim ministrima, ali im nitko nije odgovorio na zahtjeve – povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika te uvođenje statusa službene osobe za vozače autobusa, kako bi ih se zaštitilo od svakodnevnih napada, vrijeđanja i maltretiranja.

Traže sastanak s premijerom Plenkovićem te ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva. Ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, novi štrajk najavljuju za 9.rujna.

najčitanije