Sisački vatrogasci danas slave svog zaštitnika sv. Florijana

imp

Nema djeteta koje u jednoj dobi ne želi postati vatrogasac. No biti vatrogasac nije lako, ni fizički ni psihički. Ali biti dio ekipe koja spašava ljudske živote i imovine je privilegija.
Danas je Sveti Florijan – zaštitnik vatrogasaca i odlična prilika da provjerimo kako dišu naši vatrogasci.
Na području Siska djeluje vatrogasna zajednica sastavljena od 18 DVD-a i dvije JVP – Grada Siska i sisačke Rafinerije. U brojkama to je 1800 članova, od čega je 500-tinjak djece.

“Rođendan vatrogastva je prigoda zahvaliti vam na vašem plemenitom i hrabrom radu, kao i zahtjevnom poslu kojeg obavljate. Cijenim vaš trud i napore tim više što ste našim građanima na raspolaganju u zahtjevnim i često opasnim intervencijama. Za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa vatrogasci su izvršili sve zadaće bez izuzetka i isprike, neovisno od mogućnosti zaraze, i zato se na vatrogasce nije odnosila mjera štednje na plaćama. Grad će i dalje osiguravati sve što je potrebno za vaše uspješno djelovanje. Čestitam vam vaš dan, blagdan sv. Florijana”, tim se riječima gradonačelnica Kristina Ikić Baniček danas obratila sisačkim vatrogascima na tradicionalnom prijemu u povodu sv. Florijana, a prijemu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnice Marko Krička.

vatrogasci 1 vatrogasci 4

“Prošle su godine izašli na 537 intervencija od čega 291 požarna intervencija, 217 tehničkih i 29 ostalih interevencija. Na interevncijama je ukuno sudjelovalo 1800 vatrogasaca, 655 vozila i 2 plovila.“, rekao nam je Ivica Šolaja, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Sisak dodajući da je na interevencijama ukupno ozlijeđena 31 osoba a devet ih je smrtno stradalo. U požarima je izgorjela površina od 98,25 ha.

vatrogasci 3
Ove godine sisački vatrogasci pomagali su vojsci i policiji u vrijeme pojačanih mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa a sudjelovali su i u opskrbi stanovništva. „I pored ovoga što su vatrogasci imali preventivne obilaske i dežustva s policijom, za vrijeme karantene radili smo i prijevoz lijekova i hrane. To su obavljava dva društva DVD Madžari i DVD Veliko Svinjičko, sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa sedam vozila.“, istaknuo je Šolaja.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Siska i JVP Grada Siska Miroslav Golub istaknuo je kako Grad Sisak ima drugo najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u državi, tradicija vatrogastva u Sisku je duga 156 godina. “Zahvaljujem se svim vatrogascima na hrabrosti, požrtvovnosti, humanosti i na svemu što rade za sigurnost i dobrobit građana Siska i mještana 36 prigradskih naselja. Izlažu svoje živote kako bi se građani osjećali sigurno i za to ne traže nikakvu naknadu i to posebno ističem za dobrovoljne vatrogasce”, rekao je Golub.

vatrogasci 2

Za kraj nam ne preostaje ništa drugo nego čestitati im njihov dan i  poželjeti im što manje posla.

najčitanije