Sisački srednjoškolci obilježili Svjetski dan kulturnih različitosti, dijaloga i razvoja

st

261020211635279284.jpeg

Sisački srednjoškolci obilježili su Svjetski dan kulturnih različitosti, dijaloga i razvoja. Pripremili su malonogometni turnir i kreativne radionice na kojima je sudjelovalo stotinjak učenika Gimnazije, Ekonomske škole, Srednje škole Viktorovac, Tehničke škole i Strukovne škole Sisak, kao i tražitelji azila Hrvatskog Crvenog križa. Cilj projekta je razvijanje tolerancije, prihvaćanje različitosti, upoznavanje drugih kultura, razumijevanje i bolja integracija marginaliziranih društvenih skupina u naše društvo.

‘Organizirali smo ovaj susret kako bismo olakšali integraciju migranata, kako bi se učenici upoznali s drugim kulturama, kako bi ih učili prihvaćanju različitosti i razvijanju tolerancije’, rekla nam je Marina Kasa, profesorica u sisačkoj Gimnaziji i voditeljica Crvenog križa Gimnazije Sisak.

Ovakve su akcije, nastavlja Kasa, uvijek dobrodošle jer je nažalost još uvijek potrebno suzbijati stereotipe i predrasude kod mladih ljudi.

‘Primjetila sam da naši učenici još uvijek imaju predrasude, a postoje i stereotipi kad se radi o drugim kulturama, pogotovo kad su u pitanju ovako marginalizirane društvene skupine. Treba raditi na tome. Razbiti predrasude i promijeniti stereotipe je jako teško, zato su ovakvi susreti vrlo važni.’

Prošle godine je održan prvi susret ovakve vrste u sklopu projekta ‘People on the move’. Suradnja se pokazala vrlo dobrom, pa su migranti do sad već nekoliko puta posjetili Sisak.

Prošlogodišnji susret novinarima je ostao u sjećanju po tome što migrante iz više razloga nisu smjeli snimati. Danas je situacija nešto bolja, i po novinare, a što je još važnije, i po migrante.

‘Neki od njih su u međuvremenu dobili status. Službeno su izbjeglice i u tom slučaju je dozvoljeno snimanje. Situacija je malo liberalnija, ali ovisi i o njima, žele li biti snimljeni ili ne’, kaže Kasa.

Ovakav vid suradnje planira se, napominje Kasa, nastaviti.

‘Hrvatski crveni križ ima projekte u koji predviđaju edukaciju učenika i upoznavanje građana s drugim kulturama i životom migranata. Uskoro očekujemo sličan susret u organizaciji Centra za mirovne studije, pa se nadam da će i migranti postati njegovi aktivni članovi i da ćemo moći ovako surađivati’, zaključila je Kasa.

najčitanije