Sisački radiolozi 'premijerno' izveli složen zahvat koji je zamijenio kiruršku intervenciju

ibb

Na Odjelu za radiologiju Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak prije nekoliko dana izveden je složen intervencijski zahvat kojim su, kažu na Odjelu, pomaknute granice dosadašnje prakse:

”Prvi put je izveden na takav način, takvim pristupom i za liječenje takve bolesti. Dr. Dejan Čanak i ja i do sada smo na Odjelu za radiologiju radili zahvate takve vrste, međutim prema mojim saznanjima, do sada ga je u Hrvatskoj radio samo jedan radiolog, na KBC Sestre milosrdnice”, kaže nam dr. Marlena Ljubičić i pojašnjava kako je ova mala ‘revolucija’ na Odjelu za radiologiju nastala kao posljedica zaključka da je takav postupak optimalno rješenje za pacijenticu koju je trebalo poštedjeti rizične operacije:

”Riječ je o vrlo mladoj ženi kod koje bi svaki kirurški zahvat odnosno kirurško liječenje proizvelo vrlo vjerojatne brojne komplikacije, koje bi joj narušavale kvalitetu života. I mi smo se odlučili na alternativno rješenje u dogovoru s dr. Šarićem i dr. Kolarom, našim abdominalnim kirurzima, kako bismo pacijentici pomogli…Zahvat je bio izveden u suradnji s Odjelom za anesteziologiju, uz primjenu najmodernije TCI anestezije i pod vodstvom dr. Bartulića. Bio je dosta rizičan jer je pacijentica morala ležati na trbuhu pa je pristup dišnom putu bio otežan…”, opisuje nam dr. Ljubičić, dodajući kako je na kraju sve prošlo uredno i bez komplikacija, a trajalo je ukupno 45 minuta.

No, uz ugodu koju pruža veliko stručno postignuće, osjećaj koji proizlazi iz čiste ljudskosti – osjećaj da su nekome toliko pomogli, je neprocjenjiv – napominje dr. Ljubičić:

”Pacijentica se u tolikoj mjeri i tako brzo oporavila da mi je, evo, jučer došla izljubiti me i zahvaliti mi. Dakle, potpuno pokretna, hoda i sjedi bez ikakvih problema i jako smo sretni i ponosni što se takvi najdiferentniji slučajevi mogu rješavati i u našoj bolnici. I ovim smo dokazali da imamo stručnjake koji mogu parirati najvećim klinikama u Hrvatskoj i u modernom svijetu”, zaključuje dr. Ljubičić, dodajući kako će se nakon ove ‘premijere’ takav zahvat, ovisno o postavljenim medicinskim indikacijama, svakako primjenjivati i dalje.

najčitanije