Sisački mural u srednjoškolskom udžbeniku

nn

Sve popularniji fenomen ulične umjetnosti i u Sisku je posljednjih godina dobio svoj prostor, u obliku sada već čuvenih murala koji su sisačke zidove ukrasili u sklopu Re:Think festivala. Ovogodišnjim petim izdanjem festivala, u organizaciji Gradske galerije Striegl i udruge KultCom, te uz potporu Grada Siska, Sisak je dobio šest novih murala, kojih je sad ukupno 40 u svim dijelovima grada.

Jedan od njih, mural iz 2016. “ Off you go “ Tomislava Lončarića, poznatijeg pod umjetničkim imenom Lonac, našao je svoje mjesto i u udžbeniku likovne umjetnosti u drugom razredu srednje škole.

„Festivalom Re:Think grad Sisak profilirao se kao hrvatski grad murala i time je uključio uličnu umjetnost u kulturnu i turističku ponudu grada. Fasade su pretvorene u izložbu na otvorenom. U Sisku Tomislav Lončarić realistički prikazuje detalj scene iz idealističke perspektive na iskustva djeteta. Puštanje kukca jelenka nakon što je bio ulovljen u staklenku uobičajena je gesta i simbol razdoblja odrastanja. Uvećavajući oblike do golemih razmjera, umjetnik im daje novo značenje: iako malen, važan su dio djetinjstva“, stoji u udžbeniku „Likovna umjetnost 2“, autorica Jasne Salamon, Mirjane Vučković i Vesne Mišljenović.

Riječ je o još jednom dokazu velike vrijednosti ovakvog oblika umjetničkog izražavanja za likovnu umjetnost općenito, ali i pokazatelju visokog pozicioniranja sisačkog festivala Re:Think na karti svjetskih murala, čime se stvara i nova slika grada i promovira Sisak.

lonac 2

najčitanije