Sisački Metalurški fakultet obilježio svoj dan

imp

Metalurški Fakultet 4

Bez metalurgije nema industrijske proizvodnje, a metalurgija se uči u Sisku na Metalurškom fakultetu i to u kontinuitetu već 63 godine.
Dugovječnost i ljudska potreba za metalima daje na značenju istraživačkim i studijskim programima na Metalurškom fakultetu, na kojemu se obrazuju generacije znanstvenika i stručnjaka.

 

Povodom 63. obljetnice održavanja nastave na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dodijeljene su Dekanove nagrade i pohvale studentima za najbolje u protekloj akademskoj godini, priznanja djelatnicima te zahvalnice zaslužnim gospodarskim subjektima i srednjim školama s kojima Metalurški fakultet ostvaruje uspješnu i dugogodišnju suradnju.

 

Jedna od dobitnica Dekanove nagrade je i Lucija Cerovski studentica studija Metalurgija. Izbor na Metalurgiju je pao jer se, kaže nam Lucija, brzo dobije posao: „Napokon se sav trud, što sam uložila cijele godine, zapravo vidi kroz ovu Dekanovu nagradu. U Sisku je metalurgija zapravo primarna industrija još od početka osnivanja Željezare te mislim da zapravo ima veliku mogućnost zaposlenja nakon fakulteta i zbog toga sam izabrala metalurgiju. Svakako upišite Metalurgiju jer posla ima.“

 

Metalurški Fakultet 3

 

Dekanovom nagradom može se pohvaliti i Matija Pavlinac, student diplomskog studija Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš. Teško je spojiti posao i studiranje, ali trud se napominje Matija svakako isplati.
Pa definitivno je velika čast i velika pohvala i podrška u svemu što sam radio. Moram reći da je ovo stimulacija za daljnji napredak, proširilo mi je neke vidike, znanja i vjerujem da će to pospješiti ne samo dio mog života nego i ostalih na koje ću moći utjecati.“, istaknuo je Matija.

 

Metalurški Fakultet 1

Kako bi potaknuli mlade ljude da ostanu studirati na području naše Sisačko – moslavačke županije, Županija je za studente uvela jednokratne novčane potpore. Mjera je dobra rekla je, Robertina Štajdohar, županijska pročelnica za obrazovanje, jer broj studenata raste. Podsjetila je i na usku suradnju Metalurškog fakulteta s Tehničkom školom Sisak, odnosno Regionalnim centrom kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva.
Svaka obrazovna institucija itekako je bitna za razvoj županije, za naše učenike i studente i stoga čestitamo njima na obilježavanju njihovog dana. Da ih podržavamo u radu svjedok smo već druge godine za redom, dajemo jednokratne pomoći svim studentima sa područja naše županije koji upišu redovan studij na Metalurškom fakultetu tu u Sisku, kao i na Učiteljskom fakultetu u Petrinji. S time smo htjeli postići da naši mladi prepoznaju
sveučilišta i visokoobrazovne ustanove na našem području, da ostanu, da im pomognemo, a da i tim ustanovama pomognemo što se upisa tiče. Drugi način na koji pomažemo ovakvoj visokoobrazovnoj ustanovi prije svega je program RCK. Razvoj kroz Regionalni centar kompetentnosti koji će doživjet Sisačko-moslavačka županija i grad Sisak vidjet će se kasnije sa suradnjom sa Metalurškim fakultetom i uvođenjem novih smjerova, koje oni planiraju uvesti, i način je na koji međusobno surađujemo i pomažemo jedni drugima i da naši učenici postanu studenti na našem području.“, istaknula je Štajdohar.

 

Metalurški Fakultet 2

 

Kako bi privukli više novih studenata, od iduće akademske godine na Metalurškom fakultetu uvode novi smjer-Metalurško inženjerstvo u digitalnom društvu, najavio je Nikola Mrvac, vršitelj dužnosti dekana: „Od iduće akademske godine 2024./2025. budući studenti Metalurškog fakulteta moći će odabrati novi studij – „Metalurško inženjerstvo u digitalnom društvu“.
Titula bi bila prvostupnik metalurškog inženjerstva i digitalnih tehnologija sa tri smjera: Razvoj materijala za video igre i interaktivne tehnologije, zatim Metalurgija 4.0 te 3D oblikovanje u metalurškom inženjerstvu.
Metalurški fakultet je shvatio da je suvremena metalurgija 3D printing, istaknuo je prof.dr.sc.Nikola Mrvac, vršitelj dužnosti dekana, dodajući kako više neće biti lijevanje, nego će se jednostavno isprintati, a Metalurški fakultet tu infrastrukturu ima.“

 

Dekan vjeruje kako će na taj način i iz drugih županija privući mlade ljude da ovdje dođu studirati.