Sisački lađari u subotu na Maratonu lađa

imp

251020211635197853.jpeg

Ovogodišnje, 24. izdanje Maratona lađa održat će se u subotu, 14.kolovoza, na 22 kilometra dugoj riječnoj stazi na Neretvi s početkom u 17 sati.
Sudionici se lađama utrkuju uzduž rijeke Neretve, i to od Metkovića, preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline, pa do 22.580 metara udaljenog cilja u Pločama.

sisački lađari

Na maratonu ove godine sudjeluje 36 lađarskih ekipa i stotine veslača koji daju sve od sebe. Pobjednik na dar dobiva veliki prijelazni Domagojev štit, kao i mali štit u trajno vlasništvo.
Iako je pobjeda stvar prestiža, sudionici ističu kako im ona nije najvažnija, već hrabrost i želja za održavanjem tradicije, te podsjećanje na život predaka.
Naime, neretvanska je lađa stoljećima bila glavno prijevozno sredstvo, stoga se od 1998. svake godine održava amaterska utrka ovih tradicionalnih lađa.

Lađe moraju biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom s utvrđenim brojem i dimenzijama rebara, a trup lađe mora biti od drveta s točno određenom debljinom daske. Vesla su tradicionalnog obila kao i kormilo, a u svakoj se lađi nalazi deset veslača, bubnjar i kormilar.

Utrka od Metkovića do Ploča u subotu je u 17 sati, uz izravan prijenos na drugom programu HRT-a.

najčitanije