Sisački HDZ i HSLS traže smanjenje plaće gradonačelnice

imp

261020211635284865.jpeg

Predsjednici gradskih organizacija HDZ-a Željko Krapljan i HSLS-a Miljenko Žamarija poslali su priopćenje u kojem ističu da su Gradskom vijeću uputili prijedlog Izmjene i dopune o visini plaće gradonačelnice, a koje prenosimo u cijelosti.

“S obzirom da gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, bar tako pišu i njoj skloni mediji, ima petu po visini plaću u Republici Hrvatskoj koja iznosi više od 17 tisuća kuna klub vijećnika Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske socialno-liberalne stranke traži da se odluka o njenoj plaći izmijeni i da se njena plaća dovede u realne okvire.
Kako je prva dama Grada na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća poučila vijećnike objašnjavajući im da ona ne može sama sebi smanjiti plaću, kao što to po drugi puta radi zaposlenicima svojih gradskih ustanova i trgovačkih društava, već da to moraju učiniti upravo gradski vijećnici odlučiti smo joj pomoći.
Zato već danas u proceduru za prvu sljedeću sjednicu Gradskog vijeća šaljemo prijedlog Izmjene i dopune odluke o visini plaće gradonačelnice.
Nije moralno da gradonačelnica grada u kojem je gotovo 7 tisuća nezaposlenih, a čiji broj ona svedušno nastoji povećati dijeleći političke otkaze neistomišljenicima, ima tako visoku plaću.
Da si je postavila visoke kriterije za plaću može se vidjeti i iz podataka na sisak.info portalu gdje stoji da Kristina Ikić Baniček, s plaćom višom od 17 tisuća kuna, prima samo tisuću kuna manje od zagrebačkog gradonačelnika s plaćom nešto višom od 18 tisuća kuna. Usporedbe radi, plaća gradonačelnika Karlovca je 12.423 kuna neto.
Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici i u Hrvatskoj socialno-liberalnoj stranci smatramo da nije pošteno da samo radnici i zaposlenici u gradskom sustavu snose teret smanjenja proračunskih sredstava, već da čelni ljudi grada svojim primjerom moraju pokazati da razumiju težinu situacije u kojoj se Sisak nalazi.
S obzirom da gradonačelnica ima privilegiju da službeni automobil koristi 24 sata, ali koristi i neke druge gradonačelničke povlastice,vjerujemo kako joj smanjenje plaće neće biti toliki udar na džep kao što će to biti nekom od radnika u Komunalcu, Vodovodu ili GOS-u.
Ni njeni zamjenici ne bi trebali to previše osjetiti u svojim budžetima jer, sjećamo se, jedan od njenih zamjenika u svojoj je imovinskoj kartici službeno prijavio kako njegova obitelj ima impozantnu ušteđevine.
Klub viječnika HDZ-a i i HSLS-a predao je danas Gradskom vijeću Grada Siska prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o plaći gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika iz radnog odnosa.
Zato ćemo zamoliti naše koalicijske partnere, ali i vijećnike vladajuće koalicije u Gradskom vijeću da i oni podrže naš prijedlog.
Proračun je gradonačelnici prošao, ali molimo vijećnike da bar ovdje pokažu moralnost i empatiju. Oni predstavljaju građane. Građani su ih izabrali da ih zastupaju, a duboko smo uvjereni da građani ne žele čelnike koji svojim visokim plaćama pokazuju da su daleko iznad njih.” – stoji u priopćenju kojeg su potpisali Željko Krapljan i Miljenko Žamarija.

najčitanije