Sisački gimnazijalci osmislili 'pametni stup'

st

Koliko se puta dogodilo da vam baterija vašeg mobitela ne dopušta poziv koji vam je jako bitan ili hitan, a taman ste negdje kod sata i nemate se gdje uštekati? Da, to se događa vrlo često, pogotovo otkad svi imamo ‘pametne telefone’ koji gutaju struju kao ludi.
Rješenje imaju sisački gimnazijalci.
Članovi Gimsi tima, Renato Božić, Borna Andres i Dominik Pezelj, predvođeni profesoricom Blaženkom Slovenec, svoju su ideju ‘pametnog stupa’ prezentirali gradonačelnici Kristini Ikić Baniček, zamjeniku gradonačelnice Vladi Andučiću i pročelnici Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Noveli Rimay Ferenčak.
‘Tehnologija je danas vrlo popularna među mladima i glavni je izvor informacija. Pametni stup bi zato imao dobru funkciju i građani bi od njega imali koristi, s obzirom da udanašnje vrijeme svi funkcioniramo ubrzano’, rekao je to Borna Andres.
Stup bi, osim punjača za mobitele, građanima pružao servisne informacije kao što su vozni redovi autobusa i vlakova, a najnovija ideja je i postavljanje defibrilatora, što je već običaj u većim europskim gradovima. Energijom bi se napajao pomoću solarne ploče, uz naravno, spajanje na gradsku mrežu kad bi to bilo neophodno.
Gradonačelnica je mladim inovatorima poručila kako će od Grada Siska imati potporu u svakom smislu, te kako se njihova ideja izvrsno uklapa u projekt buduće pješačke zone. Također, poklonila im je računalo, koje će im dobro doći u daljnjem razvijanju ‘pametnog stupa’.

najčitanije