Sisački biskup obišao arheološko nalazište na sisačkom kolodvoru

imp

261020211635289816.jpeg

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je utorak 22. srpnja arheološki lokalitet na Željezničkom kolodvoru Sisak, gdje su prilikom arheološkog nadzora pronađeni brojni vrijedni nalazi rimske Siscije iz vremena biskup Kasta i Kvirna. U biskupovoj pratnji bili su kancelar mons. Marko Cvitkušić i voditeljica Ureda za kulturu Biskupije gđa Spomenka Jurić, a s vrijednošću pronađenog, biskupa su upoznali voditelj istraživanja dipl. arh. Tomislav Jerončić i zamjenica voditelja dipl. arh. Maris Kristović.

Kao najzanimljiviji dio istaknuli su sedamdeset metar dugačak forum iz vremena sv. Kvirina (3. i 4. stoljeće). Uz zapadni rub foruma otkrivena je antička glavna gradska kamena prometnica – cardo, koja ima smjer sjever-jug i povezivala je sjeverna i južna gradska vrata, odnosno mjesta gdje se danas nalazi Katedrala Uzvišenja svetog Križa i nekadašnja kapela svetog Kvirina.

Iskopine - Zeljeznicki kolodvor

Pronađena je i arhitektura koja je nastala i funkcionirala prije gradnje antičkog javnog prostora iz vremena 1. stoljeća, ali i ostaci iz vremena prije dolaska Rimljana. Osim nepokretnih antičkih nalaza, pronađena je i veća količina pokretnih arheoloških nalaza koji potječu iz raznih faza urbanizacije antičke Siscije, poput većeg broja rimskog novca, raznih tipova fibula, ulomaka keramičkih posuda, medicinskih instrumenata, kopči, veće količine ulomaka terra sigillata posuđa, posuda tankih stjenki, fragmenata amfora, te raznih drugih nalaza.

najčitanije