Sisačke rafinerce nije primio nitko iz Vlade

imp

261020211635247203.jpeg

Tristotinjak radnika sisačke rafinerije okupilo se danas na Markovu trgu i prosvjedovalo protiv najavljenog gašenja proizvodnje u postrojenju FCC u Sisku i otpuštanja 40 radnika.
„Četiri godine mi upozoravamo na uništavanje svih segmenata poslovanja INA-e, na uništavanje ljudskog visoko obrazovanog i visoko stručnog kadra, na smanjenje domaćih iscrpaka nafte za 50 %. Upozoravamo na namjerno smanjenje tržišta u zemlji i inozemstvu, smanjenje prerade u hrvatskim rafinerijama te svakodnevni uvoz gotovih proizvoda. Pogodite od kuda? Iz Mađarske i Slovačke. A kažu nema tržišta za hrvatske rafinerije. Lažete gospodo!“, rekao je Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije Sisak, organizatora ovog prosvjeda.  Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama pet autobusa s prosvjednicima došlo je iz Siska, a radnici su na Markov trg donijeli veliki transparent “Ne damo rafineriju”. Ono što su sisački rafinerci na Markovu trgu tražili je uvođenje moratorija na sve poslovne odluke Uprave INA-e dok se ne završe pregovori oko otkupa dionica INA-e od MOL-a.
Prosvjednike u Vladi nitko nije primio, budući da je premijer na službenom putu u Briselu, no evo što je ipak za Media servis o prosvjedu rekao. „Ministar Ćorić je dobio izravan nalog od mene da prije tjedan dana kontaktira nekoliko sindikata u okviru INA-e, da s njima obavi razgovor. Pozvao ih je na razgovor 28.veljače. Što se tiče ponuda koje su stigle za savjetnike koji bi nam pomogli u procesu otkupa Molovih dionica Ine, te ponude i prezentacije su održane. Sada se te ponude analiziraju i uskoro će doći na Vladu i odlučit ćemo o tome.“, kaže premijer Andrej Plenković.
Nakon sastanka s ministrom u srijedu 28.veljače, i tribine nazvane „5 do 12 za Inu“ koja će se održati u utorak, 27.veljače, u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, ovistit će kaže Sekulić i daljne aktivnosti sindikata. „Nama preostaje još samo usprotiviti se na jedan ružan način koji će donijeti štetu našoj Rafineriji i Ini i svakako želimo to izbjeći. Zato forsiramo ovaj sastanak prije bilo kakvih drugih akcija ako se uopće odlučimo na njih.“, ističe Sekulić.
Razlog prosvjedu je podsjećamo odluka Uprave INA-e o gašenju FCC postorjenja u sisačkoj rafineriji od 1. srpnja, te sudbina 40 radnika, koje je Uprava INA-e rekla zbrinuti otpremninama ili unutar same INA-e.

najčitanije