Sisačka šarena inkluzija - dobar primjer suradnje s UNICEF-om

nn

Po završetku Drugog svjetskog rata, u svijetu je bilo mnoštvo nezbrinute i gladne djece te se ubrzo javila potreba za organizacijom koja će svoje djelovanje usmjeriti dobrobiti i zaštiti prava djece, osiguravanju hrane, odjeće i medicinskih potrepština za djecu u državama koje je pogodio rat.
Tako je na današnji dan, 11.prosinca 1946., Opća skupština Ujedinjenih Naroda osnovala UNICEF – jednu od najvećih svjetskih organizacija.

UNICEF danas djeluje u više od 150 zemalja diljem svijeta gdje pomaže djeci da prežive i izgrade svoje potencijale od ranog djetinjstva do adolescencije, a temeljna je zadaća organizacije da u suradnji s vladama i civilnim sektorom pomaže u promicanju, zaštiti i ostvarivanju prava djece.
Upravo jednu takvu uspješnu suradnju ostvario je UNICEF s Gradom Siskom.

“Suradnja UNICEFA i Grada Siska je u zadnjih nekoliko godina vrlo plodonosna. Sve je na neki način krenulo spontano. Grad Sisak, odnosno mi u Upravi, smo se bavili mišlju kako doprijeti do one najranjivije skupine djece, a to su prije svega djeca s poteškoćama i djeca romske populacije, odnosno kako im približiti sve one usluge i ustanove koje su u vlasništvu Grada Sisk. Na tragu toga smo osmislili jedan program koji smo zvali Sisačko šareno ljeto, a zapravo je ideja bila da djeci u vrijeme školskih praznika, kad im manjka aktivnosti, osmislimo vrijeme, organiziramo program specijalno za njih”, rekao je Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo u Gradu Sisku.

Obzirom da je program polučio veliki interes i ogroman uspjeh, gradska uprava ga je odlučila osnažiti i pretvoriti u cjelogodišnji program zvan Sisačka šarena inkluzija. No, problem je bio prostor.
“U tom kontekstu smo se obratili UNICEFU, radilo se o prostoru područne škole Hrastelnica gdje smo htjeli jedan zapušteni prostor u okviru te škole pretvoriti u interaktivni prostor gdje bi se odvijali programi Sisačke šarene inkluzije i gdje bi djeca mogla imati raznorazne aktivnosti. U tom kontekstu smo se obratili UNICEFU i na moje oduševljenje, odgovor je bio i više nego pozitivan”, dodao je pročenik Grgurač, dodavši da je UNICEF uložio u taj infrastrukturni objekt i prostor je uređen i obnovljen, a suradnja UNICEFA i Siska se nastavlja.

“Mogu se pohvaliti da se 20. prosinca u Ministarstvu vanjskih poslova održava godišnji UNICEFov skup gdje UNICEF partnerima izlaže svoj program od prethodne godine i plan za sljedeću godinu i upravo u okviru tog velikog sastanka na visokoj razini, Sisačka šarena inkluzija i mi kao Grad Sisak smo dobili prostor da kroz petominutno izlaganje pokažemo primjer dobre prakse kako se mogu provoditi programi namijenjeni djeci, pogotovo najranjivijoj skupini djece i kako se to može cjelovito osmisliti i osnažiti”, rekao je pročelnik Grgurač.

A ako i vi želite obilježiti današnji Svjetski dan Unicefa, predlažemo da posjetite zagrebački Muzej iluzija koji UNICEF treću godinu zaredom pretvara u Muzej realnosti i vodi nas u svakodnevnicu najugroženije djece diljem svijeta. Muzej realnosti otvoren je od danas do 13. prosinca.

najčitanije