Sisačka brigada 'Ban Toma Bakač' dobila svoj trg

st

Novouređeni ‘mali urbani trg’ koji se nalazi između autobusnog kolodvora i Frankopanske ulice odsad, odlukom gradskih vijećnika na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, nosi naziv Trg 120. brigade Hrvatske vojske ‘Ban Toma Bakač’.
Prije svega brigada Siščana, imala je važnu ulogu u obrani Siska u Domovinskom ratu, a od 15. listopada 1991. obnašala je i dužnost zapovjedništva obrane grada. Kroz brigadu je prošlo više od 2500 ljudi, a 27 pripadnika brigade dalo je svoj život za obranu Hrvatske.
‘Osjećam se ponosnim i drago mi je da je Grad Sisak na ovaj način odao priznanje svojoj brigadi. Mi ćemo i dalje kroz udrugu čuvati uspomenu na brigadu i na njene poginule branitelje’, rekao je predsjednik UHBDR 120. brigade ‘Ban Toma Bakač’ i brigadni general u miru Vlado Hodalj prilikom otkrivanja ploče s nazivom trga.
Grad Sisak se, kaže gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, nikada neće moći dovoljno odužiti onima koji su sudjelovali u obrani grada, no ovo je simboličan čin kojim se želi pokazati da se njihov doprinos neće zaboraviti.
‘Ova brigada je bila specifična jer su u njoj bili branitelji svih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Ona je njegovala ne samo domoljublje, nego i čovjekoljublje. To su vrijednosti koje su univerzalne i koje vrijedi promicati i danas’, rekla je gradonačelnica, dodajući kako je upravo jedan ovakav, urbani trg, idealan za imenovanje po sisačkoj brigadi.

najčitanije