Sisačka bolnica pred kolapsom

imp

261020211635292536.jpeg

Osnovna namjena liječničkog poziva je spašavanje ljudskih života, a to je napominju liječnici sisačke bolnice zbog uvjeta u kojima rade jako otežano.
Situacija se bitno promijenila uvođenjem ograničenog broja prekovremenih sati, a upravo prekovremenim satima liječnici sisačke bolnice su kazala je dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a (Hrvatske udruge bolničkih liječnika), donekle uspijevali neutralizirati manjak kirurga i održavati liste čekanja ne u idealnim, ali koliko toliko razumnim granicama.
Zbog tako ograničenog broja prekovremenih sati sisačka bolnica je dovedena u stanje da se zbog manjka anesteziologa (dva su uslijed ovakvog načina rada otišla iz sisačke bolnice), postoje samo 2 do 3 anesteziologa raspoloživa za operacijske sale za sve kirurške struke, ne može raditi.

To je dovelo do toga, dodaje dr.Šmit da se često ne mogu zbrinuti niti hitni pacijenti, a o „hladnim“ operativnim zahvatima na listi čekanja da se i ne govori.
Unatrag nekoliko mjeseci, zbog mjera štednje i manjka liječnika opseg rada se povećao pa tako jedan liječnik sada istovremeno radi na više radnih mjesta koja su ističe dr.Šmit čak i prostorno odvojena i udaljena (specijalistička ambulanta, odjel (vizita, skrb o bolesnicima), nadzor i pomoć specijalizantu u hitnoj ambulanti, konzilijarni pregledi po drugim odjelima, operacije, dijagnostika, …….) što je fizički i vremenski nemoguće, te stvara dodatni pritisak i opterećenje liječniku i izlaže ga velikom riziku od počinjenja liječničke pogreške zbog umora, iscrpljenosti i prevelikog opsega posla.

Da je situacija u sisačkoj bolnici katastrofalna potvrdio je i traumatolog dr. Ivan Marijetić.

Kaže kako na traumi službeno ne ukidaju operacije, ali zapravo je istina da se operiraju samo oni najhitniji slučajevi jer od potrebnih sedam kirurga, sada ima 3 do 4. “Zadnjih par mjeseci imali smo pet do šest dežurstava mjesečno s ukupno 64 dodatno odrađenih sati. Sad odlukom Ministarstva zdravlja i našeg ravnatelja ne smijemo prekovremeno odraditi više od 16 sati, što znači da svaki od nas radi sad 50 sati mjesečno manje, a svi kirurzi ukupno 1000 sati manje. Znači radi se do 30 posto manje pa su i liste čekanja za toliko duže”, rekao je dr. Marijetić.

Dodajmo kako se Masterplanom sisačka bolnica pripaja onoj u Dubravi. U sljedeće tri godine sisačka kirurgija će sa 108 pasti na 48 kreveta, interna sa 148 na 87, a smanjuju se kreveti i na drugim odjelima. Ovakav Masterplan sisačku bolnicu, zaključuju liječnici, pretvara u hitnu služu.