Sindikati: 'Nema socijalnog dijaloga!'

imp

261020211635286953.jpeg

U prostorijama Saveza samostalnih sindikata Hrvatske održana je konferencija za novinare na kojoj su sindikati željeli ukazati na, kako kažu, loš odnos gradske vlasti prema njima i na nemogućnost pregovora. Nema, kažu, socijalnog dijaloga.
Od gradonačelnice Kristine Ikić Baniček su neposredno prije presice, dobili dopis u kojem su obavješteni da će do kolektivnih pregovora doći ovog mjeseca.
Prava koja su ukinuta djelatnicima gradskih gradskih trgovačkih društava su božićnica, regres te socijalna pomoć u slučaju smrti i u slučaju bolovanja dužeg od 90 dana.

‘Mi smo bili spremni raspravljati o tome, pa ako nam se dobro argumentira da ne mogu biti realizirana, mi bi bili spremni čak i odreći se toga. Međutim, problem je u pristupu gradske vlasti ovim pregovorima. Nema pregovaranja, nego će biti kako oni odluče. S naše strane gledano, to nije pregovaranje nego diktat, bahatost’, rekao je Radovan Tadej, tajnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

Antonija Petrović Mutavdžija, glavna sindikalna povjerenica Sisačkog vodovoda nadovezala se kako gradonačelnica mora imati više sluha za potraživanja sindikata.

‘Ne tražimo čudo. Tražimo da sjednemo s gradonačelnicom za stol i da joj kažemo što želimo. Ona to može ali i ne mora prihvatiti, ali tome i služe kolektivni pregovori pa da se nađemo na pola puta. Nismo otirač da se samo s nama brišu noge, i treba nas saslušati.’

Na negodovanje sindikata odgovorila je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

‘Mi smo se ljetos našli i razgovarali. Tada sam im rekla da je pročelnica koja treba napraviti prijedlog kolektivnog ugovora na porodiljnom dopustu i da ćemo se naći na jesen. Na jesen su oni već uputili svoj ljutiti dopis u kojem govore da nema socijalnog dijaloga, na što sam im ja poslala dopis u kojem ih obavještavam kako ćemo sjesti ovog mjeseca s konkretnim prijedlogom dokumenta’, rekla je gradonačelnica.

najčitanije