Sindikati gradskih trgovačkih društava prekinuli kolektivne pregovore

st

261020211635282773.jpeg

Predstavnici sindikalnih podružnica u komunalnim društvima čiji je osnivač ili suosnivač Grad Sisak prezentirali su medijima razloge zbog kojih su formalno-pravno prekinuli kolektivno pregovaranje. Osnovni je razlog, kažu, ponašanje, stav i pristup gradonačelnice Kristine Ikić Baniček. Prava predložena Temeljnim kolektivnim ugovorom su, kažu, umanjena čak i u odnosu na zakon, a tvrde i kako se radi o diskriminaciji, i to na način da taj ugovor ne predviđa niti jedno materijalno pravo mimo plaće, dok istovremeno zaposlenici Grada Siska imaju dodatne benificije.
Radovan Tadej, tajnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, kaže kako novi prijedlog nudi jedino plaće s umanjenom osnovicom od 2556 kuna i smanjenim koeficijentima, ali bez ikakvih drugih prava. Zaposleni su, kaže, ostali bez jubilarnih nagrada, božićnica, uskrsnica, regresa, darova za djecu i drugih prava.
[pro_ad_display_adzone id=”8958″]
Ipak, sindikati su spremni tijekom postupka mirenja ostvariti dogovor i izbjeći najgore. Za miriteljicu su, kažu, predložili Sunčicu Benović, čeka se odgovor druge strane.
‘Ne kažemo da će neki miritelj za nas biti bolji ili gori, nama je svejedno jer znamo svoje argumente. Miritelj saziva sjednicu, mi ćemo se odazvati, a nadamo se da će tako postupiti i druga strana’, rekao je Tadej. U štrajk, kaže Tadej, ne žele, no sve radnje za njega su pripremljene.
Situaciju je prokomentirala i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
‘Izgleda da sindikati ne znaju značenje termina ‘pregovaranje’, s obzirom da su jednostrano prekinulli kolektivno pregovaranje onog trenutka kad su vidjeli da protuprijedlog poslodavca nije u skladu s njihovim maksimalističkim zahtjevima. Sve to mi govori da oni ne razumiju i ne dijele sudbinu Siščana koji rade u realnom sektoru te žive u svom svijetu’, rekla je gradonačelnica.
Na tvrdnju sindikata kako su zaposlenici u Gradu Sisku, gradonačelnica odgovara kako zaposlenici u trgovačkim društvima imaju daleko veća prava. Zbog toga je, kaže gradonačelnica, pristupila kolektivnom pregovaranju i s gradskom upravom i s ustanovama s ciljem ujednačavanja prava.

najčitanije