Sekulić: 'S takvima više ne treba pregovarati'

st

Čak 600 tona sirove nafte prevezeno je početkom videnda u riječku umjesto u sisačku rafineriju. Nafta je prevezena željeznicom iz Graberja Ivanečkog, suprotno stavu hrvatske Vlade i Ministarstva gospodarstva.
12 cisterni kolidine nafte, koja je bila utovarena u 7 mjesecu ove godine i tamo stajala do petka 07. listopada, tijekom noći na sam praznik Dana neovisnosti Republike Hrvatske odvezena je u Rijeku čime je izazvan gnjev sisačkih rafineraca.

‘Mađari i mađaroni su nam na najbolji mogući način čestitali Dan neovisnosti i jednim činom pokazali na koji način kako misle pregovarati i smatram da s takvim pregovora više ne treba biti. Očekujemo reakcije institucija, očekujemo kazne i odgovornost onih koji su ovo radili pod okriljem noći. Kolege koje su odrađivale taj posao prevareni su da se radi o nečemu drugom. Slijedi sastanak stožera nakon kojeg ćemo vidjeti u kojem smjeru idemo dalje’, rekao je Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost.

Izvanrednu sjednicu održala je i sindikalna podružnica SS EKN-a u INA-i. Povjereništvo neprihvatljivim smatra ponašanje onih koji su donijeli odluku o prijevozu nafte. Radi se, kažu, o provokaciji, kako radnika Rafinerije Sisak i građana grada Siska, tako i o pokazivanju moći nad hrvatskim članovima Uprave u kompaniji kao i suvlasnikom kompanije – Vladom Republike Hrvatske. Ovakve poteze svi članovi Sindikata EKN-a najoštrije osuđuju.

‘Danas je održana izvanredna sjednica povjereništva sindikalne podružnice Sindikata EKN Hrvatske u Rafineriji Sisak na kojoj je jasno osuđeno prevoženje 600 tona nafte iz sisačke rafinerije u riječku i to pod okriljem noći na sam državni praznik 8. listopada.
Takve odluke koje se donose i provode u tajnosti imaju za cilj provocirati radnike, građane Siska, a očito je i potpuno ignoriranje i nepoštivanje strateškog partnera u Ini, Vlade RH. Takav je bezobrazluk nedopustiv i tako se ne posluje u Hrvatskoj.
Sindikat EKN Hrvatske sa izvanredne sjednice jasno poručuje:

1. Tražimo od Nadzornog odbora Ine hitnu smjenu svih koji su odgovorni za naredbu i provedbu tajnog odvoza nafte iz Siska.
2. Od Vlade RH tražimo da jasno i nedvosmisleno zauzme stajalište oko budućnosti sisačke rafinerije i ne dozvoli da se bez nje donose bilo kakve odluke koje ugrožavaju poslovanje Ine.
3. Do sada smo sporove s Upravom Ine rješavali dijalogom, ali ovakvi nas potezi Uprave tjeraju da im se suprotstavimo svim oblicima industrijskih akcija. Sindikat EKN Hrvatske će, zajedno s ostalim sindikatima koji djeluju u Ini, na svaki sličan potez Uprave ubuduće reagirati industrijskim i sindikalnim akcijama koji će uključivati i građane Siska ukoliko bude nužno.
4. Tražimo hitno organiziranje zajedničkog sastanka Ministarstva gospodarstva, hrvatskih članova Uprave Ine, hrvatskih članova Nadzornog odbora Ine i sindikata koji djeluju u Ini kako bi utvrdili način na koji će ubuduće funkcionirati Ina i sačuvali Rafineriju Sisak od namjernog uništavanja.

Sve aktivnosti koje ćemo poduzimati u slučaju sličnih ekscesa, bit će zajedničke aktivnosti svih sindikata koji djeluju u Ini. Nećemo dozvoliti da nam netko iz Mađarske, zbog svojih interesa, namjerno uništava Grad Sisak, rafineriju i naša radna mjesta!’, stoji u prioćenju za javnost Sindikalne podružnice SS EKN-a Hrvatske INA Rafinerije nafte Sisak.

Reakcija je stigla i iz Sindikata naftnog gospodarstva.
‘SING najoštrije osuđuje vikend operaciju transporta 600 tona nafte iz Rafinerije nafte Sisak u Rafineriju nafte Rijeka bez znanja hrvatskih članova Uprave te poziva nadležne institucije da utvrde je li bilo kršenja zakona i zakonskih procedura u ovom slučaju. Već duže vrijeme upozoravamo kako se odnosi većinskih vlasnika u INI moraju što hitnije riješiti kako bi se kompanija mogla nastaviti razvijati. Status quo najviše osjete i plaćaju radnici koji ne znaju što će biti sutra s njihovim radnim mjestima i egzistencijom. SING zahtijeva informacije za naše radnike kako bismo znali što nas očekuje u budućnosti i kako bismo se na vrijeme mogli pripremiti. SING osuđuje ponašanje MOL-a u prijevozu nafte bez znanja Uprave INE.

Buduća Vlada RH se u problem rješavanja odnosa između MOL-a i INE treba aktivno uključiti i od samog početka, jer vremena za čekanje više nema. Ovakav čin nije odraz partnerstva dva ključna dioničara u INI. Ogorčeni smo postupanjem MOL-a kao i neadekvatnim angažmanom proteklih Vlada RH koje ne uspijevaju riješiti problem upravljanja i razvoja INE, a koja uz HEP predstavlja okosnicu energetskog krvotoka Hrvatske. Stoga ćemo o navedenom događaju zatražiti očitovanje Uprave i Nadzornog odbora INE, a od Vlade Republike Hrvatske zaštitu radnika INE i njihovih obitelji. Sindikat i radnici imaju pravo znati zašto se i kako donose pojedine odluke, jer su za rast i razvoj INE najvažniji upravo radnici’, stoji u priopćenju SING-a.

najčitanije