Sekulić: ''Rafinerija se najvjerojatnije zatvara 1. siječnja ili 1. svibnja 2019. godine''

ibb

261020211635241651.jpeg

Aktualni sat 8. sjednice Gradskog vijeća otvoren je uvijek aktualnom temom sisačke Rafinerije: ”Po Rafineriji već mjesec dana kruži mail koji govori o tome da postoje dvije verzije za zatvaranje Rafinerije nafte Sisak s određenim datumima – jedna je 1. siječnja, a druga 1. svibnja 2019. godine.”, izjavio je Predrag Sekulić Pega, podsjećajući kako je Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak već početkom godine upozoravao da će zatvaranje postrojenja FCC značiti i zatvaranje Rafinerije.

”FCC postrojenje je i službeno zatvoreno 1. srpnja, a 23. srpnja donesena je odluka da se Rafinerija nafte Sisak zatvara 1. siječnja ili 1. svibnja sljedeće godine. U nastavku maila stoji da su ljudski resursi upoznati sa situacijom i da će se 6 mjeseci nakon odluke završiti cijela priča s Rafinerijom nafte Sisak”, izvijestio je Sekulić, zanimajući se koliko gradonačelnica može ispitati kod Vlade Republike Hrvatske radi li se uistinu o odluci koja je već donesena te može li Gradsko vijeće održati tematsku sjednicu na koju bi pozvalo predstavnike Vlade i Ine kako bi se utvrdila cijela istina o poslovanju sisačke rafinerije te o budućnosti radnika.

”Naslušali smo se u pet godina puno priča, od toga da zatvaranja sigurno neće biti, do toga da će biti prekida industrijske proizvodnje ali da će biti i logistički centar…od toga da će raditi 100 ljudi, do toga da će ih raditi 250… Dakle, različite scenarije smo čuli, imali smo plakate u kampanji gdje su se neki slikali s uskličnikom ‘ne damo rafineriju’, ali sve to, kada dođe taj 1. siječnja ili 1. svibnja, nije važno. Ja ću sa zadovoljstvom uputiti pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i članovima Vlade i tražiti od njih da nam točno kažu je li istina da se Rafinerija zatvara 1. siječnja ili 1. svibnja, i da nam to kaže ili s ‘da’ ili ‘ne’. Dakle, ne s floskulama tipa ‘nastavit će živjeti nekim drugim životom’ i slično, nego da dobijemo rezolutnu odluku. Jer ako nekome još nije jasno, Rafinerija nafte Sisak se može zatvoriti i trajno obustaviti industrijska proizvodnja isključivo ako Vlada RH to dozvoli i ako ona tako odluči.”, poručila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, napominjući kako pitanje Rafinerije nije pitanje Grada Siska već viših nacionalnih interesa te da je jedina adresa na koju se ovo pitanje može postaviti – Markov trg.

”Nakon što dobijemo taj odgovor, a ja vjerujem da će nam ga gospodin Plenković kao ozbiljna i odgovorna osoba odgovor i uputiti, odlučit ćemo i o tome hoćemo li održati tematsku sjednicu ili to uvrstiti kao točku na dnevni red. Pet do dvanaest je i potrebno je hitno djelovanje. I sami vidite što se ovih dana događa s uljanikom, ne želim da se to dogodi i nama”, kaže gradonačelnica.

vijeće

najčitanije