Sekulić: 'Nismo protiv projekta, ukoliko će se graditi na prostoru koji neće izuzimati primarnu preradu'

st

261020211635271105.jpeg

Upravni odjel za poljoprivredu prezentirao je gradonačelnicima i načelnicima Sisačko-moslavačke županije biljku ‘skantus’, potencijalno zanimljivu poljoprivrednicima ovog područja. Jedna trećina bio mase upotrebljavale bi se za bio goriva, a dvije trećine za stočarstvo. Tu nastaje problem, rekao je Predrag Sekulić iz Stožera za zaštitu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta.
‘Zabrinjava nas i čudi što INA prati ovaj projekt, dok ga u isto vrijeme ne prate neke velike stočarske firme.’
Kad su u Stožeru saznali za prezentaciju, kontaktirali su Županiju jer su smatrali kako bi i oni trebali prisustvovati tom sastanku. Na koncu su u svom naumu i uspjeli.
‘Zanimalo nas je zašto INA projekt biorafinerije provodi u tajnosti i želi ga predstaviti tek nakon donošenja odluke o eventualnoj gradnji. Mi, kao radnici, trebamo biti uključeni u projekt od početka. Napomenuli smo da nismo protiv projekta, ukoliko će se graditi na prostoru koji neće izuzimati primarnu preradu koja se sada vrši u Rafineriji. Ove smo godine samo u sisačkoj rafineriji zaradili preko 20 milijuna dolara. Zato nas zanima zašto se ovaj mali pogon planira graditi na prostoru najnovijih postrojenja kad u krugu Rafinerije ima puno prostora. Smatramo da se iza svega krije zatvaranje primarne prerade u Sisku i pogodovanje MOL-ovim rafinerijama’, zaključuje Sekulić.

najčitanije