Sekulić: 'Moramo zadržati rafineriju kao jamstvo energetske neovisnosti'

st

INA ponovno planira transport sirove nafte za RN Rijeka, prenosi portal energetika-net.com.
Prošlog tjedna u krugu sisačke rafinerije obavljeno je funkcionalno ispitivanje novog punilišta za vagone cisterne, namijenjene prijevozu sirove nafte u riječku rafineriju. Neslužbeno, novi prijevoz očekuje se vrlo skoro, najkasnije do Nove godine, a INA je već probno transportirala 600 tona sirove nafte željezničkim putem, i to 8. listopada, lokomotivom koja je stigla iz Mađarske. Stožer za zaštitu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnjih mjesta najavio je tad da će vlastitim tijelima na željezničkoj pruzi spriječiti namjeru MOL-a da redovitim transportom u smjeru Rijeke posredno zatvori sisačku rafineriju.
‘Stoput smo ponovili da su to znakovi zatvranja sisačke rafinerije i zato ćemo pozvati i radnike i građane i sve političke stranke da nam se pridruže u blokadi pruge. Upoznali smo sve politike i institucije sa stanjem rafinerije i s njezinim rezultatima, na potezu je Vlada. Vidimo i incidente koji se događaju po Europi, upravo zato moramo zadržati rafineriju kao jamstvo energetske neovisnosti’, rekao je Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost.
Nakon probnog transporta u listopadu s 12 vagona, INA navodno planira unajmiti 40 željezničkih cisterni, a namjera je prevoziti i do 55.000 tona nafte.

najčitanije