Sekulić: ' Mali, samozvani bogovi vrše teror nad radnicima'

st

261020211635269077.jpeg

Menađerske strukture u INA-i danas lutaju, sve više se gubi na prodaji naftnih derivata, a okreće se pozornost prema dodatnom asortimanu i gastro ponudi, upozoravaju iz sindikata Nova solidarnost. Današnjim performansom na benzinskoj u Capragu upravo su na to htjeli ukazati. Na toj, prvoj akciji u nizu, sindikat je pozvao radnike da solidarno kupe te dodatne proizvode kako bi radnici maloprodaje dobili pozitivnu ocjenu i normalnu plaću, rekao nam je Predrag Sekulić, predsjednik Nove solidarnosti, dodajući kako se INA pretvara u još jedan u nizu trgovačkih centara.
‘Hoćemo li sutra ovdje imati kuhare koji kuhaju grah ili čevape za građanstvo i potpuno zanemariti ono primarno, a to je prodaja naftnih derivata?’

Problem je, nastavlja Sekulić, što se svaki dodatni proizvod koji je na akciji knjiži i broji radnicima maloprodaje, i što samo po tome mogu ostvariti pozitivan ili negativan rezultat.
Sindikat upozorava i na stvari koje su radnicima maloprodaje nametnute, a koje, napominje Sekulić, nisu njihova primarna djelatnost.

‘Došli smo ukazati na ono što je ovim radnicima već učinjeno. Izdvojeni su iz INA-e, smanjena su im primanja za 30%, maltretira ih se, tjera ih se na stajanje pored afregata po 8 sati, na izmjenu ulje i nuđenje dodatnog asortimana za što smo od kupaca već dobili primjedbe’, rekao je Sekulić.

Podignuta je i tužba zbog izdvajanja maloprodaje. Nova solidarnost poziva institucije da ‘rade svoj posao’, da se održi prvo ročište i krene u rješavanje problema.
Cijela situacija u INA-i je tužna, nastavlja Sekulić, jer je u tvtci danas gotovo jednak broj plavih i bijelih ovratnika, radnika i vladajuće strukture.

‘Znamo da je još 2011. u INA-i radilo 13.000 ljudi, danas ih ima oko 5.000 i to je krajnje alarmantno. Pozivamo političare da pokažu solidarnost i da zaustave daljnje propadanje tvrtke. Mali, samozvani bogovi u obliku pojedinih poslovođa i regionalnih voditelja vrše teror nad ovim radnicima’, zaključuje Sekulić.

Uprava INA-e reagirala je na današnji performans sindikata Nova solidarnost priopćenjem kojeg prenosimo u cjelosti.
‘Nastavno na današnje okupljanje u Sisku u organizaciji sindikata Nova solidarnost, INA osuđuje pokušaj opstruiranja rada benzinske postaje pri čemu se ugrožava sigurnost zaposlenika i opreme, a kupcima onemogućuje opskrba.

Odbacujemo sve navode istaknute danas od strane g. Sekulića i ističemo kako je operativni model upravljanja maloprodajnom mrežom koji INA primjenjuje u skladu sa standardima vodećih naftnih kompanija, a kupcima osigurava najvišu razinu usluge i kvalitete. INA uspješno surađuje s najvećim socijalnim partnerima koji i predstavljaju najveći dio radnika u kompaniji čemu svjedoči i nedavno potpisani Kolektivni ugovor koji radnicima Ine jamči prava koja su među najboljima u Hrvatskoj.
Konačno, najave budućih sličnih aktivnosti ovakvog tipa u organizaciji Nove solidarnosti nisu u interesu nikome, a pogotovo radnicima, koje se na ovaj način ne štiti, već im se onemogućava rad.’, stoji u priopćenju.

najčitanije