Sekulić: ''Kao da kupujete auto, a prodavatelj s vama dogovara koje će dijelove poskidati''

ibb

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak, nakon jučerašnjeg sastanka na temu daljnih aktivnosti vezanih za reorganizaciju u sisačkoj Rafineriji, jutros je premijeru Andreju Plenkoviću uputio zahtjev za hitnim prijemom članova Stožera, s ciljem pravovaljanog informiranja i upoznavanja sa stanjem u RNS i Ini.

”Uputit ćemo poziv Vladi da stavi moratorij na sve odluke koje danas promovira MOL, uništavajući Inu, do okončanja pregovora između Vlade i MOL-a oko otkupa dionica Ine. Upućujemo zahtjev premijeru za hitnim prijemom, u svrhu pomaganja i informiranja o stanju u Rafineriji Sisak i o tome što FCC znači za ovu rafineriju. Nama je naprosto nevjerojatno da, u vrijeme dok se vode pregovori, MOL izvršava ovakvu jednu zločestu zadaću i gasi srce jedne rafinerije, jer ova je rafinerija time ugašena. To vam je, ako ćemo se našaliti, kao da kupujete auto, a prodavatelj s vama dogovara koje će dijelove poskidati”, kaže predsjednik Stožera Predrag Sekulić.

Na sastanku je Stožer  donio i odluku da će ustrajati na sprečavanju prijevoza domaće nafte iz Siska u bilo kojem smjeru te na očuvanju primarne prerade u RNS.

”Daljnje aktivnosti ovise o odgovoru institucija RH, a ne isključuju prosvjede viših razina, koji bi okupljali radnike i branitelje s cijelog prostora Republike Hrvatske” – poručuju pripadnici Stožera, među kojima su i članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata INA Sisak.

”Ja bih se izrazio još slikovitije…Rafinerija je kao čovjek, a FCC je srce. Kao da čovjeku izvadite srce i kažete – sad će on dalje živjeti. Neće živjeti. To nije 40 ljudi, to je sigurno oko 600 radnika Rafinerije, oko 200 radnika FCC-a, radnika svih uslužnih djelatnosti….a tu se radi zapravo i o sudbini grada Siska, Sisačko-moslavačke županije, ali i energetskoj stabilnosti Republike Hrvatske”, zaključuje predsjednik Udruge branitelja Ibrahim Novljaković, dodajući kako su spremni na sve vrste aktivnosti koje bi spriječile ovakav tijek događaja: ”Mi sigurno nećemo dozvoliti da to ide na ovaj način, spremni smo na sve vrste akcija. Do sada su to bile akcije mirnim putem”, poručuje Novljaković, a Sekulić dodaje kako je spreman i masovni prosvjed, koji će uslijediti u slučaju da Vlada RH ne prihvati prijedlog o stavljanju moratorija na MOL-ove odluke: ”Nije ovdje u pitanju samo Rafinerija Sisak, tu su i drugi dijelovi Ine, naša udruga branitelja ima veze sa svim drugim udrugama branitelja u Hrvatskoj, i ukoliko dođe do prosvjeda, to neće biti prosvjed od par stotina ljudi nego od više tisuća.”

najčitanije