Sedma utrka solarnih automobila SOELA 2019

mradenovic

Ispred hotela Panonija 2013.godine prvi su se puta pojavili solarni automobili. U sklopu projekta Soela u organizaciji Tehničke škole Sisak, koji je nastao godinu ranije, učenici iz srednjih tehničkih škola iz Zadra, Velike Gorice, Osijeka, Kutine i Siska prvi su se puta sisačkim ulicama utrkivali u svojim automobilima. Svake naredne godine, bilo je sve više zainteresiranih, sve više prijavljenih, sve više škola koje na utrku solarnih automobila šalju svoje bolide. Vikend pred nama donosi 7.utrku solarnih automobila

„Narasli smo kroz godine, ove godine sudjeluje 25 solarnih automobila, sudjeluje 21 škola i 2 fakulteta. Dolaze nam gosti iz BiH iz Posušja te iz Krškog iz Slovenije“, kaže Stevče Arsoski, autor i voditelj projekta Soela. Utrka solarnih automobila postala je prepoznatljiva u Hrvatskoj, a osim utrke, ove ćemo godine imati prilike pogledati i neke nove hibridne i električne automobile poznatih proizvođača.

Ove je godine posebno zanimljiva i stručna konferencija koja će se ove godine održati na temu „Svemirska tehnologija-izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo“. Ove će godine predavanja držati prof.dr.sc.Slobodan Danko Bosanac iz Jadranske aero-svemirske asocijacije, dr.sc. Jurica Kundrata i mag.ing.Fran Merzel iz Centra za svemirsku tehnologiju u Sisku (u osnivanju), prof.dr.sc.Dražen Kozak sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Marija Sitar, direktorica Calluro d.o.o..

Zanimljivost je da ove godine, osim domaćih predavača, na konferenciji predavanja drže i mr.sc. Zoran Kahrić iz  NASA Goddard Space Flight Center te dr.sc. Davor Mance sa ETH Zürich.

Projekti poput Soele, dodaje Arsoski, izuzetno su važni u vrijeme kada se sve više govori o kreativnoj nastavi i inovativnosti učenika.

„Osnovni cilj projekta je da osvježimo nastavu iz svih aspekata, da se poradi na stručnim, kulturnim, komunikacijskim vještinama. Učenici u jednoj nastavnoj godina u okviru predmeta koji su vezani uz s mentorima projektiraju i rade solarni automobil ili postojeći redizajniraju i poboljšaju. Svakako je to važan element jer na taj način povezuju teoretska znanja s praksom, savladavaju sve vještine koje bi im mogle pomoći u studiranju u tehničkom području.“

S time se slažu i učenici. Ove je godine na redizajniranju, poboljšanju i izradi ukupno tri automobila s kojima će se sisački tehničari utrkivati radilo je gotovo 30 učenika.

„Odnos s profesorima dok radimo automobile je drugačiji, s njima raspravljamo o svojim idejama i svojim pristupima. Potiču nas da razmišljamo kako rješiti problem“,  kaže maturant Leon Milinović koji u projektu Soela sudjeluje već tri godine. U subotu će tako u 10 sati 26 automobila pokušati u najkraćem vremenu proći zadanu rutu.

„Kreće se od Panonije prema Ulici S.i A.Radića, skreće se desno, zatim na idućem raskrižju opet desno, prema Ulici A.Starčevića. Voze se dva kruga, a ciljna linija opet je kod Panonije“, kaže maturant Jakov Šime Kramarić.  Ako utrku nećete moći pratiti na licu mjesta, možete ju pratiti i putem live streama koji je dostupan na službenom webu, www.soela.hr.

najčitanije