Sajam obnovljivih izvora energije u Sisku

imp

Obnovljivi Izvori Energije

U organizaciji Tehničke škole Sisak u četvrtak 23. ožujka u 10 sati u sisačkom hotelu Panonija održat će se prvi Sajam obnovljivih izvora energije.
Na njemu će građani doznati više o mogućnostima iskorištavanja energije sunca, vjetra, vode, geotermalne energije i energije vodika.

Ravnatelj Tehničke škole Davor Malović, istaknuo je da je sajam samo jedna od manifestacija kojom škola prati suvremene tehnološke trendove i dio je aktivnosti koje Tehnička škola provodi u sklopu projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti za područje elektrotehnike i računarstva.
„Na sajmu će sudjelovati proizvođači opreme za obnovljive izvore energije i tvrtke koje se bave montiranjem takve opreme. Ovo je prvi sajam kojeg Tehnička škola organizira. Do sada smo organizirali utrke električnih automobila i izložbe električnih vozila.“, rekao je ravnatelj Malović dodajući da osim ovog sajma pripremaju i lipanjski Sajam proizvođača kompjuterskih igara te već tradicionalnu Utrku solarnih automobila.

Idejni začetnik ove izložbe prof. Stevče Arsoski rekao je da će 14 izlagača iz Zagreba, Virovitice, Osijeka, Slatine, Varaždina, Kutine i Siska prikazati najsuvremeniju tehnologiju korištenja obnovljivih izvora energije.
„Mi smo u okrivu planiranih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti smatrali da bi jedan sajam takve prirode bila odlična prilika da se građanima približe i pojsne svi segmenti obnovljivih izvora energije.“, najavio je sajam prof. Arsoski dodajući da će se u četvrtak predstaviti i profesionalna i didaktička oprema iz područja fotonaponskih sustava, vjetroelektrana, toplinskih solarnih sustava, proizvodnje i primjene vodika te dizalica topline.

Sajam obnovljivih izvora energije predstavlja priliku za sve posjetitelje da se upoznaju s najnovijim tehnologijama i rješenjima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Ovaj sajam je važan jer će posjetitelji moći vidjeti kako obnovljivi izvori energije mogu biti primijenjeni u svakodnevnom životu te kako se mogu koristiti u različitim industrijama.

 

Sajam podupire Sisačko-moslavačka županija, a zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić istaknuo je važnost uspostave Regionalnog centra za razvoj županije i Hrvatske, naglasivši kako će obrazovanje mladih stručnjaka u modernim zanimanjima sigurno dati svoj doprinos boljitku županije.
Jurić je naglasio kako se prilikom obnove kuća i građevina pogođenih potresom na području Sisačko-moslavačke županije koriste sve dostupne mogućnosti za ugradnju solarnih panela i korištenje obnovljivih izvora energije.

Sajam obnovljivih izvora energije održat će u četvrtak, 23.ožujka, u hotelu Panonija od 10 do 17 sati.

Svi ste dobrodošli jer, napominju organizatori, sajam će pružiti priliku posjetiteljima da razgovaraju s profesionalcima iz industrije obnovljivih izvora energije te da saznaju više o mogućnostima korištenja tih izvora u svojim domovima, tvrtkama ili gradovima.

najčitanije