Sadnja Juliusa kao vrhunac sisačkog Zelenog tjedna

pm

261020211635280601.jpeg

Povodom 22. travnja, obilježavanja Dana planete Zemlje, a u sklopu globalne akcije “Sadimo zajedno”, na Trgu hrvatskih branitelja posađena je sadnica klona spomenika prirode hrasta lužnjaka (Julius).
Naime, spomenik sisačke prirode star više od 300 godina pokleknuo je prošle godine u listopadu pod pritiskom prirodne nepogode.
“Danas sam imala lak posao da uz pomoć prekrasnih pomagača iz Dječjeg vrtića Sisak Stari i Gimnazije zasadim Juliusovog potomka te da im jednog dana omogućimo da se šeću s potomcima sisačkim ulicama i divimo Juliusu kao što smo mu se mi divili. Ovo je sretan završetak jedne sisačke priče i drago mi je da je realiziran na obostrano zadovoljstvo. Sadnica je posađena kao vrhunac sisačkog Zelenog tjedna“, objasnila je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Budući od danas skrb o posađenom Juliusu na sebe preuzima Grad Sisak, zamjenica župana Anita Sinjeri Ibrišević gradonačelnici je predala certifikat o podrijetlu sadnice hrasta u kojem, među ostalim, stoji kako je uzgojem sadnica klonova očuvan gen hrasta lužnjaka iz Siska za sva vremena. Inače, uzgoj sadnica spomenika prirode hrasta lužnjaka projekt je Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Gimnazijom Sisak i Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog.
U sklopu programa svi posjetitelji mogli su pogledati i izložbu radova mališana iz vrtića na temu hrasta Juliusa.

[justified_image_grid facebook_id=1410232805905452 facebook_album=1571036863158378]

najčitanije